Jirkov si najal člověka, který z lidí vymáhá dluhy na nájemném

29.06.2013 13:28

V Jirkově si najali muže, který vymáhá v městských bytech dluhy na nájemném. Lidé radnici dluží zhruba 30 milionů. Za sedm měsíců vybral čtvrt milionu korun. Vedle dluhů vybírá také nájemné od lidí, kteří měli problémy s pravidelným placením. ČTK o tom informovala mluvčí jirkovské radnice Eva Dušková.

Jirkov si najal člověka, který z lidí vymáhá dluhy na nájemném
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Částka 30 milionů, kterou nájemníci městu dluží, podle ní odráží vzdálenou minulost, kdy bylo bytů v majetku města více a dluhy rostly rychleji. "Obesílání dlužníků a soudní vymáhání je na dlouhé lokte. Proto si Městská majetková Jirkov, která má správu 935 bytů na starosti, najala muže, jenž vymáhá pohledávky osobně," uvedla.

Najatý člověk zvoní u dveří dlužníků a vyjednává s nájemníky splátkové kalendáře, vybírá od nich jednotlivé platby. "V současné době řeší padesát případů - nájemníků, kteří mají problém s placením nájemného," uvedla Marcela Vohnoutová pověřena řízením Městské majetkové. Muž není zaměstnancem města, má procentní odměnu z toho, co vybere.

Město je s prací vymahače spokojeno

Pracovník za sedm měsíců vybral přes čtvrt milionu korun, město je s jeho výsledky podle Duškové spokojeno. Jeho působení prý kvitují dokonce i sami nájemníci. "Pro některé lidi je pohodlné, když jim v den výplaty mzdy nebo dávek u dveří zazvoní člověk a odnese si nájem. Nemají tak čas peníze utratit za něco jiného," doplnila Vohnoutová. Dodala, že pracovník vybírá nájem od sedmi nájemníků, kteří měli problémy s pravidelným placením. Dvanáct lidí za jeho působení už zaplatilo dluh. "Ve třech případech přebral byty od těch, kteří v nich bydleli neoprávněně," uvedla Vohnoutová.

Tento způsob řešení pohledávek teď nabízí město i společenstvím vlastníků bytů. Chystá se i rozšířit pole působnosti tohoto pracovníka, měl by také pomáhat s dohledem na dodržování pořádku v bytových domech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…