Jourová mistruje skutečné demokracie. Hodně nepovedený vtip, ozvala se kritika už i z ODS

28.09.2020 19:50

Poslanec Jan Skopeček (ODS) se na svém facebookovém profilu vyjádřil k obavám eurokomisařky pro evropské hodnoty Věry Jourové o osud demokracie a práva v Evropské unii. „To je hodně nepovedený vtip,“ píše politik.

Jourová mistruje skutečné demokracie. Hodně nepovedený vtip, ozvala se kritika už i z ODS
Foto: Archiv Jana Skopečka
Popisek: Poslanec Jan Skopeček

Věra Jourová v tomto týdnu v rozhovoru pro německý magazín Der Spiegel upozornila, že nezávislost médií je podle jejích slov podrobována zkoušce téměř ve všech unijních státech. Nejviditelněji jsou údajně „ohýbány zásady právního státu“ v členských zemích na východě, zejména v Maďarsku či v Polsku.

Tlaku jsou však podle Jourové vystavena média v celé Evropské unii. Tento tlak vzrostl i ztrátou inzerentů kvůli hospodářské krizi vyvolané pandemií nemoci covid-19 a také růstem internetových platforem, jako jsou Google či Facebook.

„Problém je i růst politického vlivu na tisk. Například na Maltě či ve Španělsku. Evropská komise se nyní bude muset o svobodu médií více starat,“ oznámila s překvapivou logikou Jourová s tím, že nezávislost médií je základem evropské demokracie. 

Ekonomický expert ODS její vyjádření komentuje nyní slovy: „To je hodně nepovedený vtip,“ a dodává, že „instituce Evropské unie trpí demokratickým deficitem, což je i v odborné literatuře popsaný jev“. „Není divu, neexistuje-li evropský démos, nemůže existovat evropská nadnárodní demokracie,“ dodává Skopeček.

„Přesto paní komisařka Jourová z Evropské komise mistruje skutečné demokracie, kde mají politici, ať už s nimi souhlasíme, či nikoliv, ‚tisícinásobně‘ vyšší legitimitu, vyplývající ze zvolení ve skutečných volbách,“ zdůrazňuje poslanec závěrem.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

8:00 „Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

„Hnus.“ „Odporná chuť i konzistence.“ „Nedá se to žrát.“ – Těmito slovy hodnotí lidé v několika posl…