Jsme součástí EU, nemůžeme to ignorovat... Komunisté chystají aktualizaci svého dlouhodobého programu

06.01.2019 8:49

Po své téměř třicetileté existenci se KSČM chystá měnit svou strukturu a dlouhodobý program. Chce prý reflektovat na výzvy nadcházejícího století a stanovit například svůj vztah k Evropské unii. „Jsme součástí Evropské unie, nemůžeme to ignorovat,“ řekl pro server Echo24.cz místopředseda poslaneckého klubu KSČM Leo Luzar.

Jsme součástí EU, nemůžeme to ignorovat... Komunisté chystají aktualizaci svého dlouhodobého programu
Foto: KSČM
Popisek: Leo Luzar, KSČM

KSČM nechystá obměnit své vedení, během roku se ale plánuje minimálně dvakrát sejít k zásadním otázkám budoucnosti strany. V dubnu pořádají komunisté konferenci k organizační struktuře strany a v červnu zase konferenci programovou, kde se členové strany chystají program aktualizovat.

„Musíme aktualizovat náš volební program, ten dlouhodobý máme od roku 1992 a logicky v něm nemůžeme reagovat třeba na naše členství v Evropské unii. To se musí změnit,“ uvedl šéf komunistů Vojtěch Filip.

Podle Luzarových slov se nový dlouhodobý program bude muset věnovat mezinárodní situaci, která se od roku 1992 zásadně proměnila. „Berme, že působíme třeba v rámci Evropské sjednocené levice a v dalších mnoha evropských organizacích, i když někde pouze jako pozorovatelé. Může se tedy nastolit otázka, zda se nestát řádnými členy těchto organizací. Programových otázek v rámci mezinárodní spolupráce je mnoho. A je možné, že se budou na konferenci řešit,“ uvedl místopředseda komunistických poslanců.

„My jsme součástí Evropské unie, nemůžeme to ignorovat. V Evropě je velké množství levicových stran, dokonce i levicovějších, než se považujeme my. Přesto zatím ta spolupráce probíhá pouze nárazově, popřípadě informačně,“ doplnil Luzar s tím, že spolupráce levicových stran proto potřebuje taky nějaký impuls.

„To by měl být cíl nás, kteří jsme součástí Evropské unie a máme zastoupení v Evropském parlamentu, abychom se třeba pokusili zvednout otázky, které trápí levici v rámci Evropy,“ pokračoval Luzar s tím, že při pohledu na levicové programy v severních zemích a zároveň v jižních je jasné, že tam je spousta témat k diskusi, která by bylo potřeba zvednout a hledat na ně odpovědi.

Podobně hovoří i místopředsedkyně strany Kateřina Konečná. „My se k Evropské unii stavíme kriticky především v tom, kam a jak se dostala, a také kdo ji řídí. Myslíme si, že bychom měli otevřít smlouvy a udělat jejich revize,“ sdělila a dodala, že to, co se s Evropskou unií stalo po Lisabonské smlouvě, jim rozhodně nevyhovuje.

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

Rádi by prý podle jejích slov dali více kompetencí do rukou členských států, aby třeba i národní parlamenty měly daleko více pravomocí zasahovat do případné evropské legislativy. „Tyto body jsou součástí i našeho programu pro evropské volby. Jaký bude definitivní text dlouhodobého programu, budeme vědět až v tom červnu, bude to záležet na vnitrostranické diskusi,“ upřesnila.

Kromě toho by dlouhodobý program měl reflektovat i současné problémy. Konkrétně by se podle Luzara měl věnovat například i otázce tolerance vlády. „Další okruh otázek se bude týkat i vnitrostátní politiky. My samozřejmě tolerujeme současnou vládu, může se však ukázat, že naši členové mají jiné představy, ale to nechci předjímat,“ řekl Luzar.

Také prý záleží na tom, co se do té doby bude dít, jaká bude vnitropolitická situace, nebo jak bude probíhat kampaň do Evropského parlamentu.

Místopředseda strany Stanislav Grospič však odmítá, aby se program zabýval současnou agendou. Dlouhodobý program podle něj není na to, aby odpovídal na krátkodobé otázky. „Pokud chceme, aby ten náš dlouhodobý program fungoval podobně jako ten kladenský – téměř třicet let, tak musí zohledňovat dlouhodobé cíle,“ uzavřel s tím, že otázka podpory vlády patří mezi krátkodobé programy.

Původní zdroj ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…