Jste k smíchu. Kvůli vám z ODS nemůžeme pomáhat lidem. Maláčová se bláznivě smála, pak kroutila hlavou, nakonec vytáhla válku

07.02.2021 13:09

Lidé jsou na dně. Je tady generace, která bude velmi poškozená. Šílený nápad na zákaz cestování mezi kraji. Jste k smíchu! Neskákejte mi do řeči! Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) a ekonomický expert ODS Jan Skopeček se do sebe pořádně pustili v nedělní Partii CNN Prima News. Maláčová prohlásila, že vláda se snaží chránit 4 miliony lidí. Poté covid srovnala s druhou světovou válkou. „Okamžitě se omluvte!“ volal v tu chvíli Skopeček.

Jste k smíchu. Kvůli vám z ODS nemůžeme pomáhat lidem. Maláčová se bláznivě smála, pak kroutila hlavou, nakonec vytáhla válku
Foto: Screen Prima CNN
Popisek: Partie Jany Maláčové a Jana Skopečka

Anketa

Koho z těchto kandidátů byste volili za prezidenta republiky?

hlasovalo: 13182 lidí

„Epidemická situace je špatná, opatření nefungují. Jaký bude další tah vlády?“ zeptala se hned na úvod moderátorka Terezie Tománková, že koronavirus usmrtil přes 17 tisíc lidí a zásahy vlády proti epidemii těžce poškodily ekonomiku.

Maláčová se postavila proti dalšímu zpřísňování restrikcí. Místo trestů musí podle ministryně konečně přijít pozitivní motivace. „Hlavní problém, proč se to nedodržuje, je existenční strach. A proto – než začneme zpřísňovat, tak musíme lidi pozitivně motivovat,“ zdůraznila členka kabinetu.

Skopeček konstatoval, že vláda v epidemické krizi přijímá opatření chaoticky. Pokud vláda opatření nezreviduje, tak lidi nedotlačí k tomu, aby začali opatření dodržovat. „A ten nápad na zákaz cestování mezi kraji považuji za úplně šílený,“ vypálil Skopeček.

Volal především po otevření škol. „U těch dětí rostou psychické potíže. Nemají řád. Roste tady generace, která bude velmi poškozená,“ varuje ekonomický expert ODS.

„Ty škody budou nedozírné a nedají se časově dohnat. Ale zároveň se tady nesmí budit dojem, že jsme v situaci, kdy můžeme rozvolňovat... my nemůžeme rozvolňovat. Ta epidemická situace není dobrá,“ pronesla Maláčová temné varování. Podle svých vlastních slov chápe, že lidé jsou vyčerpaní a už nemohou dál. „Ale epidemickou situaci je třeba zlepšit,“ zdůraznila Maláčová.

Skopeček okamžitě udeřil na celou vládu a volal po tom, aby otevřela obchody – s tím, že do prodejen bude moci najednou vejít jen omezený počet lidí. Podle ekonomického experta ODS jsme v situaci, kdy zdravotnictví spotřebovává nemalé množství penz, ale ostatní sektory ekonomiky tyto finanční prostředky negenerují.

Maláčová se jala ihned vysvětlovat, proč se bez plošných opatření neobejdeme. „Snažíme se ochránit ty nejzranitelnější. To jsou 4 miliony lidí. To si tady musíme říct. Proto tu máme ty plošné uzávěry,“ pravila.

Skopeček kontroval, že vláda v ochraně těchto rizikových skupin selhává.

V tu chvíli se Maláčová pousmála. „Mě pan poslanec trošku baví, protože vy tuhle vládu kritizujete, ale v tom nejhorším, co se mohlo v této zemi stát, jste asistovali,“ vypálila v narážce na zrušení superhrubé mzdy, což prosadili společně hnutí ANO, ODS, komunisté a SPD.

Skopeček se ke zrušení superhrubé mzdy přihlásil.

A Maláčová znovu atakovala: „Jste k smíchu. A neskákejte mi do řeči. Kde my teď těch sto miliard vezmeme? My nebudeme schopni pomoct lidem, kteří přišli o práci, a to kvůli vám,“ zuřila Maláčová.

Poté volala po udržení nouzového stavu, bez něhož si dnes neporadí nejen Česko, ale ani Německo a další země. „Tady končí sranda, tady jde o lidské životy,“ pronesla Maláčová.

Skopeček nato připomněl, že  nouzový stav v Česku trvá nepřetržitě už celé měsíce a vláda měla mnoho času, aby vytvořila takové legislativní prostředí, které pomůže zabránit kolapsu nemocnic i bez neustálého prodlužování nouzového stavu.

Vláda mohla kývnout např. na odškodňovací zákon, ale vláda tento zákon takřka okamžitě smetla ze stolu. „Já to dávám jako příklad legislativy, se kterou my přicházíme, ale o které se vy vůbec nechcete bavit. Vy přicházíte za opozicí jen tehdy, když potřebujete její hlasy, když vám vypadnou hlasy komunistů,“ rozčiloval se Skopeček.

Maláčová rozzlobeně kroutila hlavou, že záchrana lidských životů je důležitější než ekonomická stránka věci, takže nedokáže pochopit, proč Jan Skopeček mluví zrovna o odškodňovacím zákonu.

Poté znovu zopakovala, že je třeba ekonomicky motivovat lidi, aby dodržovali vládní restrikce. Proti tomu se však, podle ministryně, staví především šéfka resortu financí za hnutí ANO Alena Schillerová. Maláčová doufá, že teď Schillerovou ve vládě přetlačí silou hlasů ostatních kolegů.

„Vláda rozhoduje ve sboru. Koneckonců ministryně Schillerová hlasovala i proti neúspěšnějšímu vládnímu programu – Antivirus – a stejně se mi podařilo ho prosadit,“ prohlásila Maláčová.

Skopeček konstatoval, že vláda by měla uveřejňovat více dat a finančně pomáhat lidem, kteří to opravdu potřebují, a nerozdávat peníze plošně všem.

„Ale covid je ta nemoc, která na rok zastavila ekonomika. Ani druhá světová válka nezpůsobila to, co covid,“ řekla Maláčová.

„Tak paní ministryně, za toto se tady rovnou omluvte,“ kroutil hlavou Skopeček nad Maláčovou a připomněl, že během druhé světové války zemřely desítky milionů lidí, což u nemoci covid-19 neplatí.

Maláčová se však omluvit nehodlá. Místo toho na Skopečka znovu dorážela. Znovu připomněla, že ODS se podílela na zrušení superhrubé mzdy. „Vy pomáháte jenom bohatým, Já si polepším o 9 tisíc, ale já to nepotřebuju. A když jde o to, dát peníze normálním lidem, tak protestujete,“ vypálila na Skopečka.

Ten obratem poukázal na to, že vláda není schopná prosadit kurzarbeit, který by lidem pomohl.

Nakonec se Maláčová se Skopečkem shodli na tom, že Česko by mohlo využít i mimoevropské vakcíny proti covidu-19, pokud je příslušné orgány označí za bezpečné.      

„Nežli hrát nějaké geopolitické hry a nechat tu umírat lidi, tak nechť se využijí bezpečné vakcíny odkudkoliv na světě,“ sdělil Skopeček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

12:50 Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

Karel Havlíček se kroutil „jako špína nad kanálem“. Šéf Pirátů Ivan Bartoš se v nedělní Partii na CN…