Jste tendenční, vzkázal mluvčí Úsvitu novinářům. V rozhovoru prý posouvali odpovědi

25.02.2014 15:56

Server iHNed.cz dnes poukázal na to, že přestože hnutí Úsvit za volby zaplatilo přes 15 milionů korun, více než polovina této částky není zanesena v účetnictví. Mluvčí Úsvitu Jan Zilvar v reakci na článek rozeslal médiím tiskovou zprávu, v níž se proti tvrzením serveru ohrazuje.

Jste tendenční, vzkázal mluvčí Úsvitu novinářům. V rozhovoru prý posouvali odpovědi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Tomio Okamura

„Před sněmovními volbami byl Tomio Okamura kritizován, že účetnictví kampaně jeho hnutí není transparentní. Jako protidůkaz tehdy poukázal na veřejný účet u Fio banky - významnější příjem tvoří sedmimilionový úvěr, zbylých 300 tisíc dodali drobní dárci. Jenže kampaň stála více než dvojnásobek,“ napsal server. Tomu mluvčí Úsvitu potvrdil, že hnutí za kampaň celkově zaplatilo 15,5 milionu korun.

Server ale poukázal na to, že příjmy a výdaje ve výši přes osm milionů korun nejsou nikde v účetnictví zanesené.

„V této chvíli to pan Okamura nijak nezaúčtoval, ani jako dar, ani jako půjčku. Ano, bude složitější, jak to zaúčtovat, musíme to dořešit s auditory," citoval server Zilvara s tím, že šéf hnutí Úsvit Tomio Okamura na telefonáty a SMS nereagoval.

Server v této souvislosti vyslovuje podezření, že Okamura kryl skutečné mecenáše. „Zároveň není jasné, za co přesně hnutí osm a půl milionu zaplatilo. A také komu. Na část otázek odpoví první výroční finanční zpráva Okamurova politického projektu, která bude od 1. dubna ležet v parlamentní knihovně. Její věrohodnost však zpochybňuje právě přiznaný fakt, že více než polovina celkových výdajů za kampaň se zaúčtovává zpětně,“ napsal server.

Mluvčí Úsvitu Zilvar v reakci na článek napsal, že odpovědi na otázky položené telefonicky redaktorkou „jsou tendenčně posunuty, aby účelově směřovaly čtenáře k odhalení `nepravostí` v hnutí“. Redaktorka prý byla výslovně upozorněna, že veškeré informace o hospodaření budou součástí auditované zprávy, která bude k dispozici ve sněmovně, stejně jako tomu je u jiných stran. „Součástí této zprávy bude vyúčtování činnosti, včetně volební kampaně. Čerpání úvěru mohli všichni sledovat on-line na webu hnutí. Vzhledem k tomu, že hnutí již od jara realizovalo kontaktní kampaň před oficiálním založením hnutí, jsou další náklady na tyto akce součástí kampaně. Již v průběhu jara jsme médiím dokládali, že tuto část kampaně platil Tomio Okamura ze svých zdaněných osobních příjmů, jelikož hnutí v té době ještě neexistovalo,“ napsal Zilvar. Poukázal také na to, že veškerá činnost hnutí se řídí stanovami, které jsou dodržovány.

Zilvar zdůraznil, že hnutí Úsvit nikdy žádné mecenáše nemělo a nemá. Navíc peníze z drobných darů, které se objevily na účtu hnutí, bude Úsvit, pokud nedohledá jejich dárce a nesepíše s nimi darovací smlouvu a nepodaří se je vrátit adresátovi, odvádět státu. „Proto konstatujeme, že neexistuje žádný jiný způsob financování hnutí,“ dodal Zilvar s tím, že Úsvit nebude žádat o tiskovou opravu nebo uvedení informací do pravdivých souvislostí. „Je totiž jasné, že tento slepenec informací je další snahou o očernění hnutí. Jsou přece opět volby. Tak se nemůžeme divit,“ dodal Zilvar.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…