Kamaráde USA, vyraž bojovat na východní Ukrajinu, čelil poslanec přívalu dotazů. A postavil se jim

28.05.2015 10:35

Poslanec ČSSD Antonín Seďa dostal několik rozčílených čtenářských dotazů týkajících se jeho postojů k Ukrajině, Sýrii a dalším napjatým světovým oblastem. Čtenáři mu podsouvali, že je „kamarád“ USA, nebo jej dokonce vyzývali, ať „vyrazí na východní NATO frontu“. A poslanec trpělivě odpovídal.

Kamaráde USA, vyraž bojovat na východní Ukrajinu, čelil poslanec přívalu dotazů. A postavil se jim
Foto: Daniela Černá
Popisek: Antonín Seďa, poslanec ČSSD

Jednoho ze čtenářů zajímalo, když ČSSD tak kritizuje Andreje Babiše, proč mu prostě „nepřistřihne křidélka“ nějakým zákonem. A připomněl mu, že kromě ANO nemá ČSSD žádného koaličního partnera.

Seďa souhlasí, že realita je taková, že Andrej Babiš je ve vládě, ačkoliv on sám před ním před volbami varoval, jednak kvůli pochybnostem o záměrech předsedy Babiše, jednak kvůli politické neukotvenosti. „Po vyjádření A. Babiše na kongresu, že jsou pravicovou stranou, se ukazuje, že programová nečitelnost byla před volbami záměrem,“ dodává.

Zákon o střetu zájmů podle něj stanovuje jasná pravidla, jak v případě střetu postupovat, jenže Andrej Babiš je přinejmenším ve Sněmovně nedodržuje. „Já jsem to osobně na plénu obecně připomínal všem poslancům. Nicméně voliči dali tomuto politickému hnutí zelenou a současná koaliční vláda je jediná možná,“ píše dále.

„Budu nadále chodit mezi voliče a budu jim vysvětlovat naši politiku, aby příště volili ČSSD jako zavedenou demokratickou politickou stranu a nikoliv hnutí, která mají netransparentní politické cíle. A opravdu se to netýká pouze ANO 2011, ale i Úsvitu a dalších politických uskupení,“ dodává Seďa.

Další dotaz směřoval na současné dění na Ukrajině. Občan předpokládá, že poslanec ČSSD stojí za stanoviskem „svého“ ministra Zaorálka odsuzujícího anexi Krymu a volajícího po reformách. Seďa potvrdil, že tyto názory sdílí. „Ukrajina je nezávislý stát, kde proběhly svobodné a pod dohledem mezinárodního společenství demokratické volby. Takže můžeme mít výhrady k těm, kteří Ukrajinu reprezentují, ale nelze zpochybňovat výsledky těchto voleb,“ vzkazuje všem kritikům Kyjeva. Vyřešení bezpečnostní situace na Ukrajině je podle něj nezbytným předpokladem všech dalších kroků a musíme k němu přispět, jak to jen půjde.

Další dotaz byl spíše výzvou: „Jako hlavní oranžový válečník byste měl už vyrazit na východní NATOfrontu,“ vzkázal Seďovi. Poslanec reagoval promptně: „Má vrozená slušnost velí odpovědět, a tak se pokusím na vaše hloupá tvrzení alespoň reagovat.“ Rozhodně prý není „hlavním oranžovým válečníkem“ a ukrajinského poslance Ljaška, podle tazatele „svého kamaráda“, v životě neviděl.

Názoru Ljaška, že Putin chystá velké válečné tažení v Evropě, prý nevěří, ale například obavám baltských zemí zcela rozumí.

Otázky a odpovědi Antonína Sedi

„A na východní frontu se nechystám, protože jsem pro diplomatické řešení tohoto konfliktu. Mimochodem jsem osobně včera poděkoval velvyslanci Běloruska za jejich úsilí v rámci minských dohod,“ dodal.

Jinému tazateli odpověděl na podobně rozčílený dotaz, zda se „kamarádí s USA a NATO“, což je následováno popisem všech západních „zločinů“ poslední doby od Libye po Ukrajinu. Seďa označil informace za nesmyslné, akce Západu ale hájil.

„Všechny režimy, které popisujete, nebylo možno nazvat režimy demokratickými. Souhlasím s tím, že navenek to byly státy stabilní, ale Kaddáfí, Husajn či Asad měli krev na rukou. Co se týče Iráku, pak Husajn použil chemické zbraně ve válce s Íránem i proti Kurdům. To, že poté, co byl popraven Husajn, nevznikla rozumná vláda, která by vyřešila bezpečnostní a společenskou stabilitu, je zodpovědností irácké vlády,“ psal.

„Mohu rozumět tomu, že obviňujete USA a NATO ze všeho zlého na tomto světě, ale já mohu pouze zdůraznit, že NATO neútočí, ale brání vymoženosti svobody a demokracie,“ zdůrazňoval dále poslanec ČSSD. Podle něj se bezpečnostní stabilita nedá odlišit od občanských svobod, které v daných zemích všude byly porušovány.

„Já nepotřebuji nic okecávat, ale řídím se fakty a ne populistickou ideologií a nepřátelskou propagandou,“ zakončil poslanec Seďa.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …