Kandidát na policejního prezidenta udával kolegy, píše týdeník

12.04.2014 17:08

O nejvyšší post u policie se kromě současného náměstka Tomáše Tuhého uchází i náměstek Generální inspekce bezpečnostních sborů Dušan Brunclík. Jenže podle týdeníku Euro má vroubek – před revolucí prý donášel na své kolegy.

Kandidát na policejního prezidenta udával kolegy, píše týdeník
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policisté, ilustrační foto

Materiály, které má týdeník k dispozici, dokazují, že před listopadem 1989 Dušan Brunclík aktivně donášel kontrarozvědce. Ukazují to na konkrétním příkladu – vojíni Martin Sloup a Jozef Schmidt v roce 1986 poslouchali podle režimu nevhodnou stanici rozhlasu Hlas Ameriky. Nebylo to žádné tajemství, bavili se o tom nahlas i s dalšími kolegy ze 101. provozního praporu, který střežil ministerstvo národní obrany.

„Sloupovo a Schmidtovo počínání se však nezamlouvá aktivnímu svazákovi a kandidátovi Komunistické strany Československa svobodníkovi Dušanu Brunclíkovi. A tak oba kolegy tento důvěrník vojenské kontrarozvědky pod krycím jménem Knihař ,napráskal‘,“ popisuje server E15.cz, který na materiály Eura odkazuje.

„Z příslušníků naší jednotky tuto stanici poslouchá především vojín Sloup, spolu s ním na přijímači vojína Sloupa vojín Schmidt. Tento však, jak mu to časově vyjde. Dále poslouchá vojín Garaj, ale tento samostatně. K vojínu Sloupovi mohu uvést, že tento poslouchá stanici pravidelně, nejméně dvacetkrát do měsíce,“ stojí v hlášení „Knihaře“.

„Vzpomínám si na jeho komentáře k protistátním zprávám, se kterými dle mého názoru souhlasí. Je možno tvrdit, že mu tyto zprávy dělají vyloženě radost. Jako příklad uvádím: Vy k…y, a máte to. Jednalo se o zprávu o návštěvě soudruha Gorbačova v Indii, kdy došlo údajně k ničení plakátů vydaných k jeho návštěvě,“ dodává ve svém udání.

Hlášení bylo posléze vyšetřováno jako podezření z trestného činu pobuřování. Dotyčné mohl čekat trest od tří měsíců až po tři roky vězení. Nakonec je však „zachránil“ kontrarozvědčík Kyjanka, který je „pokryl“. Ve vězení nakonec skončili jen na několik dní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chyťte se za rypák, vytáhněte si ho z ... Vyoral kvůli Novotnému rozjel peklo

15:00 Chyťte se za rypák, vytáhněte si ho z ... Vyoral kvůli Novotnému rozjel peklo

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA Podle komentátora bychom se neměli cítit útoky primitivů, jako je P…