Kandidáti udělali ze sběru podpisů byznys. Teď se musí vypořádat s chybami

16.11.2012 8:38

Někteří uchazeči o Pražský hrad udělali ze sběru podpisů poměrně lukrativní byznys. Sběrači s vidinou snadného zisku ale zřejmě podváděli. Všech osm nezávislých kandidátů na prezidenta se proto teď obává, jejich petiční archy totiž procházejí druhou kontrolou. Kontroloři v nich našli přes tři procenta nesprávných údajů.

Kandidáti udělali ze sběru podpisů byznys. Teď se musí vypořádat s chybami
Foto: red
Popisek: Kandidáti na prezidenta Vladimír Franz a Miloš Zeman

Nejrychleji podle deníku MF Dnes sesbírali podpisy Tomio Okamura, který vše nechal na posledních deset dní před úzávěrkou, a Vladimír Franz. Oba prý v závěru sbírali až tři tisíce podpisů denně.

Okamurův tým sběračům platil stovku na hodinu, zavedl přitom hodinovou normu deset podpisů pro každého sběrače. "Měli jsme v ulicích asi 500 lidí najatých přes agenturu," popsal Stanislav Brunclík z firmy Newpin, který pro Okamuru pracuje.

Sbírali i bezdomovci

"Hodně lidí se na sběru podpisů přiživilo a my to nemohli nijak zkontrolovat. Z kanceláře jsme třikrát vyhazovali bezdomovce, který přinesl arch a přišel si pro šedesát korun, aby měl na panáka," dodal Brunclík.

Že by někdo sabotoval sběr podpisů úmyslně, se neprokázalo. Někteří podepsaní ale prokázali smysl pro humor. Vladimír Franz přiznal, že se mu podepsal i Harry Potter, a Brunclík vyškrtával podporovatele, kteří udali očividně smyšlené adresy, často i vulgárně pojmenované.

Sběratelé podpisů navíc zřejmě vzájemně spolupracovali a kontakty si vyměňovali. "U petičního stolku Pavla Kořána v Dejvicích jsem viděla sběrače podpisů Tomia Okamury, jak si se sběračkou podpisů od Kořána vzájemně opisují jména," napsala do redakce MF Dnes čtenářka, která sama pracovala pro ještě jiného kandidáta.

Mít všechny podpisy správně je nemožné

Jakub Hussar z iniciativy Vladimíra Franze uvedl, že očekává až 15 procent chybných údajů. Franz ale sází na množství, přijít může až o 38 tisíc podpisů. "Mnoho lidí mohlo udělat chybu, že napsalo adresu svého přechodného bydliště, a ne své trvalé, omlouvá chyby Hussar.

Zatímco Franz za podpisy honoráře nerozdával, platil za ně další kandidát na prezidenta Vladimír Dlouhý. Ten dal navíc lovcům podpisů pěknou motivaci. Dvaceti nejpilnějším slíbil pozvání do hudebního klubu a pěti nejlepším slíbil iPad.

Nejčistší metodu zvolila KDU-ČSL, která se soustředila na vlastní členy a jejich příbuzné. Ale i Martin Horálek z volebního týmu Zuzany Roithové soudí, že získat 100 procent platných podpisů není možné. "Někdo napíše trojku podobnou osmičce a při kontrole někdo formulář přečte špatně," popisuje Horálek.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Prof. JUDr. Vladimír Franz

  • BPP
  • Kandidát na prezidenta ČR v roce 2013
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…