Kandiduješ, zaplatíš. Platí to prý u TOP 09 i ANO

16.04.2014 7:52

Politickou kariéru si lze v mnohých českých politických stranách zaplatit. Nejdražší je v tomto směru hnutí ANO a TOP 09. Informují o tom dnešní Hospodářské noviny. Například za šanci stát se europoslancem v barvách „topky“ zaplatí uchazeč podle místa na kandidátce 20 až 100 tisíc korun.

Kandiduješ, zaplatíš. Platí to prý u TOP 09 i ANO
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Hnutí ANO miliardáře a ministra financí Andreje Babiše přineslo do české politiky novinku. Jako jediné účtuje svým poslancům měsíčně sedm tisíc korun za služby, jako jsou právní podklady nebo servis tiskového oddělení. Kromě toho poslanci platí roční příspěvek 50 tisíc korun. Podle listu budou platit nepřísnější podmínky pro kandidáty ANO v podzimních komunálních a senátních volbách, ti si peníze na kampaň budou muset sehnat sami.

Podobně, byť za levnější peníz, to funguje ve většině politických stran. Kandidáti ODS nemají povinnost přispívat na kampaň, ale platí se členské příspěvky od 200 Kč pro nevýdělečné osoby po 500 Kč pro ty, kteří vydělávají. V ČSSD není povinnost kandidátů přispívat si na kampaň, vedení strany je ale může k příspěvku vyzvat. Kandidáti za KDU-ČSL musejí platit poplatky za nominaci do primárních voleb. Pro sněmovní a senátní volby je poplatek tisíc korun, pro eurovolby deset tisíc korun. Straničtí funkcionáři platí členské příspěvky ve výši tří procent z příjmů. V KSČM kandidáti na kampaň přispívat nemusejí, funkcionáři platí vyšší členské příspěvky, a to půl procenta z dosaženého příjmu.

Naopak nejlevnější politickou kariéru lze odstartovat v hnutí Úsvit podnikatele Tomio Okamury. „Jeho kandidáti totiž nemusejí na nic přispívat před volbami ani po nich, hnutí nemá stanovené ani žádné členské příspěvky,“ dodal list.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…