Katastrofální zpráva pro Evropskou unii: Ozval se hlas lidu

08.09.2015 10:21

V nedělním vydání britského deníku Daily Mail byl publikován průzkum veřejného mínění, podle kterého by nyní těsná většina Britů hlasovala pro vystoupení země z Evropské unie. Jde fakticky o jeden z prvních větších průzkumů, kdy odpůrci EU převážili nad jejími příznivci.

Katastrofální zpráva pro Evropskou unii: Ozval se hlas lidu
Foto: archiv
Popisek: Britský premiér David Cameron

Prozatím měli pohodlnou převahu příznivci setrvání Velké Británie v EU. Nyní by však pro „ne“ v Evropské unii hlasovalo 51 % Britů. Výsledek průzkumu lze podle britského deníku vnímat také jako vyjádření podpory premiéru Cameronovi v otázce přistěhovalecké politiky. „Narůstající podpora britské veřejnosti pro odchod z EU přichází ve chvíli, kdy měl podle knihy Anthonyho Seldona Cameron Merkelové do očí říci, že on sám by klidně EU opustil. Merkelová jej na soukromé večeři v jeho rezidenci na Downing Street upozornila, že vyžaduje po zbytku EU příliš ústupků ve prospěch Velké Británie. Navíc mu prý otevřena vmetla do tváře, že to je důvod, proč Velkou Británii všichni nenávidí a chtějí ji izolovat,“ píše britský deník s odkazem na Seldonovu knihu „Cameron v čísle 10“.

Průzkum realizovaný agenturou Survation dle Daily Mail ukazuje, že i přes vlnu sympatií, která se zvedla po publikování fotografie utonulého syrského chlapce, jsou britští voliči proti úplnému otevření dveří většímu počtu uprchlíků. „Stejně tak je zřejmé, že plánované referendum o budoucnosti Velké Británie uvnitř či mimo EU bude značně ovlivněno migrační krizí,“ komentuje Daily Mail a připomíná, že ještě v červenci se v průzkumu realizovaném agenturou Survation vyjádřilo pro setrvání v Evropské unii 54 % oslovených respondentů. Nejvyšší podporu vyjádřili Britové Evropské unii za vlády labouristů v čele s premiérem Tonym Blairem v roce 2000. Tehdy hlasovalo pro setrvání země v EU v rámci průzkumu veřejného mínění plných 62 % Britů.

Celý text v angličtině najdete ZDE

Jak navíc deník připomíná, dalších 22 % voličů by změnilo svůj názor, pokud by se migrační krize ještě zhoršila. V takovém případě by počet příznivců vystoupení z EU ještě znatelně narostl. Cameron včera v parlamanetu navrhl, aby Velká Británie přijala v příštích pěti letech 20 000 syrských uprchlíků. Podle průzkumu agentury Survation si třetina Britů myslí, že by země neměla přijímat žádné uprchlíky a u poloviny Britů převládá názor, že by mělo jít maximálně o 1000 uprchlíků. Pouze čtvrtina Britů by akceptovala, aby jejich země přijala 10 000 a více uprchlíků. Návrh labouristické stínové ministryně Yvette Cooperové, aby každé britské město přijalo deset syrských rodin, odmítá 42 % Britů, zatímco 34 % by souhlasilo. Známá hudebník a aktivista Bob Geldof v reakci na tento návrh nabídl čtyřem syrským rodinám ubytování ve svém domě.

Ovšem většina britských občanů je návrhu Cooperové nakloněna mnohem méně. Jen šestnáct procent z nich v průzkumu uvedlo, že by přivítali, kdyby se do jejich sousedství přistěhovali Syřané. Zatímco plných 34 % z oslovených respondentů uvedlo pravý opak. Zbytek se staví vůči takové variantě neutrálně. Premiér Cameron může být potěšen i tím, že dva ze tří Britů podporují jeho odmítavý postoj k přistěhovaleckým kvótám, které prosazuje německá kancléřka Angela Merkelová. Pouze jedna pětina Britů se naopak domnívá, že by měl premiér své postoje změnit. Celkem 38 % Britů potom chválí Camerona za to, jak se od začátku staví vůči migrační krizi, zatímco 29 % s ním nesouhlasí. Šest z deseti oslovených Britů v průzkumu vyjádřilo své znepokojení, že by do země mělo přijít více uprchlíků. Téměř polovina z nich odmítá zapojení britské armády do války proti ISIS.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Slovákům a dezolé vstup zakázán.“ Skandál Černochové a Nadě graduje. Trestní oznámení

17:53 „Slovákům a dezolé vstup zakázán.“ Skandál Černochové a Nadě graduje. Trestní oznámení

„Není to totiž nic jiného, než byla diskriminace v Třetí říši na základě příslušnosti k národu. Např…