Kdo bude hejtmanem? Místo chce 14 poslanců a 4 senátoři

21.04.2012 15:53

Post hejtmana by chtělo obsadit 14 poslanců, čtyři senátoři a jeden europoslanec. Nejvíce jich je z TOP 09 - prý proto, že právě poslanecký mandát je možnost předvést se občanům.

Kdo bude hejtmanem? Místo chce 14 poslanců a 4 senátoři
Foto: Archiv
Popisek: Volební místnost

Za TOP 09 budou kandidovat senátor Jan Horník v Karlovarském kraji a europoslanec Jan Březina v kraji Olomouckém. Podle poslankyně TOP 09 a kandidátky na středočeskou hejtmanku Heleny Langšádlové nejde o personální nouzi, ale o kalkul. „Poslanci se mohli lépe politicky vyprofilovat, jako poslanec také máte větší šance se dostat do médií,“ řekla deníku Právo.

Kandidovat budou Rath nebo Čunek

Ve středních Čechách bude kandidovat poslanec a hejtman za ČSSD David Rath. V jižních Čechách půjde proti hejtmanovi Jiřímu Zimolovi (ČSSD) poslanec Michal Doktor (dříve ODS) v čele hnutí Jihočeši 2012, poslanec TOP 09 Zdeněk Bezecný, poslanec KSČM Petr Braný a senátor ODS a starosta Hluboké nad Vltavou Tomáš Jirsa. Na jihu Moravy obhajuje funkci první místopředseda a poslanec ČSSD Michal Hašek. Za lidovce nastoupí senátor Stanislav Juránek, komunistický poslanec Vojtěch Adam, bývalý náměstek ministra školství Jan Vitula (TOP 09) či místostarosta Blanska Jiří Crha (ODS).

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek vede kandidátku v kraji Královéhradeckém. „Musíme ukázat, že jsme v krajích pevně zakořenění,“ řekl Právu. Dodal, že neméně důležité jsou státní příspěvky za zastupitele. Lidovecké barvy bude na Zlínsku hájit Jiří Čunek, který bude na podzim zároveň obhajovat senátorský mandát.

Soupeřem mu bude hejtman Stanislav Mišák (ČSSD) a jeho náměstek Libor Lukáš (ODS). Kartami může zamíchat šéf poslanců TOP 09 a Starostů Petr Gazdík. „Každý hlas navíc bude dobrý, protože chceme zabránit vzniku velké koalice, která tady škodí,“ řekl Právu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…