Kdo nejde s námi, jde proti nám! Přečtěte si, kdo a co všechno torpéduje naší demokracii. Je toho vskutku mnoho

18.11.2016 19:50

ANKETA Jsou u nás ohroženy svoboda a demokracie, jak se o tom v poslední době často mluví? A kým, čím nebo jak? Tuto otázku položily ParlamentníListy.cz politikům různých stran. Různé byly i odpovědi. „Svobodu a demokracii ohrožují někteří politici v čele s prezidentem Zemanem,“ míní europoslanec Jiří Pospíšil. Podle Zdeňka Škromacha je tu mediálně vytvářena poptávka po vládě elit, tvrdé ruky a jasnozřivém vůdci. „Se Schwarzenbergem jim to nevyšlo a Babiš ani Zeman se jim nehodí,“ domnívá se.

Kdo nejde s námi, jde proti nám! Přečtěte si, kdo a co všechno torpéduje naší demokracii. Je toho vskutku mnoho
Foto: Hans Štembera
Popisek: 17.listopad

„Svoboda a demokracie jsou vždy a všude ohroženy, pokud si jich občané neváží a nechrání je. U nás svobodu a demokracii ohrožují někteří politici v čele s prezidentem Zemanem,“ napsal europoslanec zvolený za TOP 09 a bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. „Aktuální hrozbou je například pokus zavést do trestního zákona nový trestný čin hanobení prezidenta. Tento trestný čin omezuje svobodu projevu občanů říkat, co si myslí o hlavě státu,“ konstatoval.
 
 
„Pokládám to za nepodložená tvrzení, která jejich autorům slouží k vyvolávání neklidu ve společnosti s cílem změny rozložení politických sil. Zejména ale je to stupňující se útok na přímo zvoleného prezidenta,“ myslí si Jan Veleba, předseda Strany práv občanů. Celé to všechno ale podle něj nemá šanci uspět. „Žijeme totiž v zemi, kde je demokraticky zvolen dvoukomorový parlament, z voleb vzešlá vláda a prezident s mandátem 2,7 milionu voličů,“ vysvětlil.
 
 
Boj o podobu demokracie je nikdy nekončící boj, je přesvědčen místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa. Podle jeho názoru je v současné době nebezpečím oligarchizace naší politiky, kdy do politiky vstupují velmi bohatí podnikatelé, kteří svými penězi a vlastnictvím médií ovlivňují veřejné mínění ve svůj prospěch. „Druhým nebezpečím pro demokracii je vzestup pravicového nacionalismu, nesnášenlivosti, xenofobie, postavené na strachu z neznámého či založené na jednoduchých řešeních. Pokud by k tomu vznikly ekonomické či společenské problémy, pak je zaděláno na nedemokratické a autoritářské režimy. Vždyť se stačí poučit z nedávné doby, kam může tato nezodpovědná politika zajít,“ upozornil.
 
 
„Demokracie a svoboda nejsou samozřejmostí. V roce 1989 je zpět vydobili studenti, každé volby je potvrzujeme. A přitom je posilujeme nebo oslabujeme. O svobodu s demokracií nás nikdo nepřipraví, leda my sami,“ vysvětlil poslanec Jan Farský (Starostové pro Liberecký kraj). „Dokud se ale lidé budou zajímat o dění kolem sebe, dokud budou chodit k volbám, dokud nebudou hledat mesiáše, ale demokraty, o demokracii a svobodu díky našemu zakotvení v EU a NATO strach nemám,“ dodal. 
 
 
„Demokracie a svoboda mohou být ohroženy nezájmem lidí o svobodné dění. Dlouhodobě je tu mediálně vytvářena poptávka po vládě elit, tvrdé ruky a jasnozřivém vůdci. Se Schwarzenbergem jim to nevyšlo a Babiš ani Zeman se jim nehodí. Je důležité si ohlídat demokracii a svobodu v naší zemi před agresivní snahou vytvářet virtuální realitu elit, kterou pak lidem vnucují média,“ řekl bývalý ministr a místopředseda senátu Zdeněk Škromach (ČSSD).
 
 
Základem podle něj musí být aktivní občanství každého z nás. „Nečekat, že něco přijde samo. Přímo se zapojit do vyhledávání možných kandidátů na veřejné funkce a nenechat to jen na úzké věrchušce elit. Aktivně se zapojit do voleb a chodit volit. Nenechat to jen těm, kteří dobře vědí, proč je potřeba většinu národa odradit blbou náladou od aktivní účasti ve volbách,“ upozornil. Podle Škromacha je čas lidem vrátit dobrou náladu. „Sebevědomí a hrdost se musejí stát součástí našeho každodenního života. Jinak opravdu hrozí, že nám svobodu a demokracii ukradne vláda elit, která je přesvědčená o své výjimečnosti a právu rozhodovat v zájmu jakéhosi jejich vyššího poslání. Aktivní občanství každého z nás bez ohledu na vzdělání je tou správnou cestou k zachování svobody a demokracie v naší zemi,“ zdůraznil.
 
 
Svoboda a demokracie jsou ze své podstaty ohroženy neustále, domnívá se Šimon Heller (KDU-ČSL). Svoboda je totiž podle jeho názoru pevně spojená se zodpovědností. „Vlak jménem demokracie nejede samospádem, ale vyžaduje trvalou aktivitu většiny pasažérů. A vždycky se najdou lidé, kteří chtějí pod ‚sebekrásnější záminkou‘ a primárně pro svůj prospěch svobodu druhým brát. Ať už je to iluze fungujícího státu jako firmy, nebo vytváření neexistujících nepřátel,“ sdělil.
 
 
Hrozba ztráty svobody a demokracie naší země tu evidentně je, myslí si předseda poslaneckého klubu Úsvitu Národní koalice Marek Černoch. „Vymahatelnost práva a spravedlnost pro všechny bez rozdílu a další základní hodnoty váznou. Místo budování hodnot dochází k centralizaci moci v rukou Evropské unie. Takzvané bruselské elity se bojí, že přijdou o své mocenské postavení. Je tu jasná snaha o zničení suverenity členských států a vytvoření evropské federace, ve které budou naše země pouhou provincií. Tuto cestu ovšem důrazně odmítám,“ objasnil. Dlouhodobě proto kritizuje současný model fungování Evropské unie a jasně říká, že se musí hlavní slovo vrátit naší zemi a jejím občanům. „Diktát většího státu jsme už zažili v minulosti. Náš stát a občané si neprošli tak těžkou minulostí, aby se teď taková situace opakovala,“ sdělil.
 
 
„O ohrožení svobody a demokracie mluví většinou ti, kdo ji sami nejvíce ohrožují. Na Albertově chtěli tentokráte vystupovat především studenti a zástupci VŠ a zatím jsme si museli vyslechnout politologickou přednášku pana Pitharta na téma, koho máme či nemáme za rok volit,“ vypozoroval Marian Keremidský, místopředseda Strany práv občanů. „Neustálé strašení Čínou či Ruskem nebo napadání přímo zvoleného prezidenta Miloše Zemana ohrožuje svobodu a demokracii více, než si myslíme. Stejně tak někteří naši ‚pravdoláskaři‘ napadají nově zvoleného amerického prezidenta, vše podle hesla, kdo nejde s námi, jde proti nám. A to je pro odkaz 17. listopadu velmi špatné,“ domníval se.
 
 
„Demokracie a svoboda jsou ohroženy. Vždy a všude. Tento ‚objev‘ přece není, ve vší úctě, nic světoborného," míní poslanec Jiří Koskuba (ČSSD). Vždy a všude podle něj najdeme jedince, kteří chtějí vládnout a ovládat jen sami a vše. "Pak jsou ale i takoví ‚velcí demokraté‘, kteří uznávají a vyžadují jen svou svobodu, volnost, svá práva. Přitom však sobecky až cynicky se neomezují ani když prosazováním pouze a jedině ‚toho svého‘ pošlapávají svobodu a práva jiných. Dokonce s hubou plnou ušlechtilosti nikdy neuznají výsledek volby většiny. Svobodu slova si zaměňují za ‚právo‘ vulgarity, jakékoliv dehonestace svých oponentů. Dialog pak chápou tak, že ostatní jsou povinni jim naslouchat a ještě zaplácat," sdělil. Myslí si, že obě tyto skupiny jsou nebezpečné. „Druhá pak o to více, že se maskuje," dodal.
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…