Kdo nestihl včera, může k volbám. Místnosti se otevřely

11.10.2014 8:58

Po noční přestávce se v Česku znovu otevřely volební místnosti. Lidé mají ještě šest hodin na to, aby si vybrali své místní zastupitele, pokud tak již neučinili v pátek. Na třetině území republiky mohou zároveň ovlivnit volbu 27 senátorů a tím i rozložení sil v horní komoře.

Kdo nestihl včera, může k volbám. Místnosti se otevřely
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební místnost, ilustrační foto

Nejvíce mandátů v nynějších obecních volbách obhajuje ODS, jejíž voličská podpora ale podle výsledků v posledních sněmovních či evropských volbách zdaleka není tak vysoká jako v předchozích letech. V senátních volbách může nejvíce ztratit ČSSD, která obhajuje vítězství ve 23 z 27 obvodů, kde se nyní volí, a také křesla 12 z 26 primátorů.

Nejvýhodnější výchozí pozici má naopak vládní hnutí ANO, které může v obou volbách jen získat, neboť zatím nemá zastoupení v horní komoře ani ve vedení radnic velkých měst. TOP 09 a STAN by rádi udrželi přinejmenším primátorská křesla v Praze a ve Zlíně. Výsledky voleb také prozradí, nakolik se povedlo udržet či získat zastupitelská křesla lidovcům a komunistům, kteří, pokud jde o obecní mandáty, pravidelně obsazovali místa za občanskými a sociálními demokraty.

Jak strany uspěly a zda se do zastupitelstev dostala podobně jako do sněmovny nová uskupení, bude jasné odpoledne po 14:00, kdy výsledky začnou nabíhat na volebním webu. Na kompletní výsledky voleb si ale budou lidé muset počkat asi až do nedělního rána, stejně jako před čtyřmi lety.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…