Když nevezmeme uprchlíky, hrozí nám Němci hraničními kontrolami. Přitom provedli překvapivý krok. Merkelová je zhnusena, na stole jsou opět povinné kvóty

25.08.2015 10:07

Německá kancléřka Angela Merkelová se v Berlíně sešla s francouzským prezidentem Francoisem Hollandem. Tématem jejich rozhovoru byla migrační krize v Evropě. Bavorský ministr vnitra mezitím pohrozil, že Německo opět zavede hraniční kontroly. Předseda Evropské komise Juncker potom vyzval evropské politiky, aby sebrali odvahu a souhlasili s přijetím nepopulárního rozhodnutí v podobě kvót pro přerozdělování uprchlíků.

Když nevezmeme uprchlíky, hrozí nám Němci hraničními kontrolami. Přitom provedli překvapivý krok. Merkelová je zhnusena, na stole jsou opět povinné kvóty
Foto: Radim Panenka
Popisek: Uprchlíci před autobusovým nádražím v Bělehradě. Do Srbska denně dorazí až tisíc imigrantů, kteří chtějí do EU. Hlavně do Německa či Švédska.

Anketa

Souhlasíte s myšlenkou, že by stát měl nařídit majitelům prázdných bytů, aby v nich ubytovali uprchlíky?

2%
98%
hlasovalo: 11916 lidí

Merkelová konstatovala, že se na řešení současné krize musí podílet všechny členské státy Evropské unie. Podle německé kancléřky by měla Evropská unie v Řecku a Itálii zřídit nová uprchlická centra, kde by docházelo k registraci imigrantů. „Čas kvapí a státy EU musí sdílet veškeré náklady s těmito opatřeními související. Oba evropští političtí lídři se také podle britského deníku The Guardian shodli na tom, že je třeba vytvořit seznam tzv. bezpečných zemí. Žadatelé o azyl přicházející z těchto zemí by potom měli být do těchto regionů neprodleně vráceni. Berlín je navíc stále odhodlán prosadit přerozdělovací kvóty pro uprchlíky, které přitom nedávno vedoucí představitelé EU zamítli.

Summit v Berlíně se konal v reakci na stále se zhoršující situaci na Balkáně. Při hranicích se Srbskem se tam střetly makedonské pořádkové síly s uprchlíky, kteří usilovali o vstup do Srbska a dále přes Maďarsko do západní Evropy. Makedonská policie se snažila uprchlíky zatlačit zpět, ale v průběhu víkendu svoji snahu vzdala a otevřela hranice. Po překročení makedonsko-srbských hranic uprchlíci zamířili do pět kilometrů vzdáleného přijímacího uprchlického centra v Preševu. Tam se jim dostane lékařského ošetření, jídla a také potřebných dokumentů. „Chci pokračovat dál ve své cestě. Mojí cílovou destinací je Německo,“ svěřil se Reuters syrský uprchlík Ahmed.

Celý text v angličtině je ZDE

Německo mezitím vyslalo rázné varování adresované všem členským státům Evropské unie. Pokud nebudou souhlasit s údajně „spravedlivějším“ řešením v podobě přerozdělování uprchlíků, tak opětovně zpřísní kontroly na svých hranicích. Bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann z CSU v pondělí v rozhovoru pro deník Frankfurter Allgemeine Zeitung prohlásil, že volný pohyb osob v Evropské unii je za současné situace neudržitelný. Herrmann pohrozil, že Německo je nuceno znovu obnovit hraniční kontroly. „Když proudí tisíce lidí přes Řecko a Itálii s cílem dostat se do Německa, tak volný pohyb osob prostě ztrácí smysl, poznamenal včera Herrmann.

Jak uvádí The Guardian, v letošním roce očekává samotné Německo 800 000 žádostí o azyl, což je trojnásobek v porovnání s loňským rokem. Příliv uprchlíků proudících z Balkánu je největší od časů, kdy v Jugoslávii zuřila občanská válka. Rakouský ministr zahraničí Sebastian Kurz v pondělí při své návštěvě makedonského hlavního města Skopje uvedl, že státy v regionu byly ponechány svému osudu a je třeba jim v každém případě pomoci.

Stále více uprchlíků proudí do Řecka coby členského státu EU z Turecka. Za uplynulý měsíc dosáhl jejich počet 50 000. O mnoho lépe na tom není ani Srbsko, kam v posledních dvou týdnech zamířilo 23 000 uprchlíků a celkem hranice země od začátku roku překročilo 90 000 uprchlíků. V obou případech je mezi nimi nejvíce Syřanů. Se zajímavou zprávou včera přišel další britský deník, The Telegraph. Uvádí, že Německo v tichosti porušuje přijatá pravidla Evropské unie, podle kterých mohou být syrští uprchlíci vráceni do země svého původu. Ostatně německá kancléřka Merkelová a francouzský prezident po svém setkání v Berlíně volali po změně azylového systému EU.

Celý text v angličtině najdete ZDE

Oficiální zdroj potvrdil, že Německo pozastavilo deportaci žadatelů o azyl přicházejících ze Sýrie, kterou bylo možné realizovat na základě kontroverzního nařízení přijatého v Dublinu. Podle něj mohli uprchlíci požádat o azyl pouze v první zemi EU, do které vstoupí. Nemohli tak ovšem učinit v dalších zemích. Německo, které tzv. dublinský systém dlouhodobě kritizovalo, však nyní nařídilo svým úřadům, aby přijímalo žádosti o azyl i od těch uprchlíků, kteří přicestovali z jiné země EU,“ uvádí britský deník. Merkelová se také znovu vyjádřila k násilným protestům proti uprchlíkům, které se konaly v průběhu víkendu u uprchlického centra ve městě Heidenau. „Je nechutné, jakým způsobem se snaží šířit pravicoví extrémisté a neonacisté nenávist,“ prohlásila německá kancléřka.

S prezidentem Hollandem se Merkelová shodla na tom, že je třeba uspořádat další summit EU o migrační krizi a prosadit na něm přistěhovalecké kvóty. Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker je však přesvědčen, že žádný další summit není třeba. „Političtí lídři jednotlivých členských států musí prokázat odvahu a přijmout nepopulární rozhodnutí. To, co nejvíce nyní potřebujeme, je najít kolektivní odvahu ke splnění svých závazků. A to i v případě, že nejsou populární a nebude snadné je zrealizovat. Místo toho vidím vzájemná osočování a obviňování, prostřednictvím kterých někteří politici získávají politické body u svých voličů. Něco takového však k řešení problému nepřispěje,“ napsal ve francouzském deníku Le Figaro šéf Evropské komise, který usiluje o schválení přerozdělení 60 000 uprchlíků. Na dvou předchozích summitech však byl jeho návrh zablokován.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…