Když žena odepře sex, zmlaťte ji. Teď to může stát v zákoně

01.06.2016 12:48

Občas světem jako kuriozita prošumí úvahy muslimských učenců, že je třeba vychovávat manželku bitím či odepřením společného lože. Nyní však podobný nápad získal podobu seriózní a vážně míněné zákonodárné předlohy. Pokud ji poslanci v Pákistánu přijmou, bude v této zemi legalizováno domácí násilí.

Když žena odepře sex, zmlaťte ji. Teď to může stát v zákoně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vídeňské islámské centrum

Pokud je žena vzpurná, bouří se a neakceptuje vůli manžela, měla by být potrestána. Efektivním trestem je v tomto případě bití, je však třeba, aby bylo „mírné“. To navrhuje předloha zákona, která dorazila do parlamentu Pákistánu. Co znamená „mírné bití“, však již v zákoně specifikováno není. Jedna z největších muslimských zemí světa by mohla mít garantované právo na domácí násilí díky Radě pro islámskou ideologii, vlivnému sboru učenců, který již několikrát zaujal svými ultrakonzervativními iniciativami.

Zákon neřeší jen samotné bití, ale i jeho příčiny. Za důvod ospravedlňující výchovné fyzické tresty jmenuje například to, že se žena nedrží manželových přání ohledně jejího oblékání, stýká se bez jeho souhlasu s cizími lidmi a nebo hovoří na veřejnosti příliš nahlas – tedy tak, že ji mohou zaslechnout kolemjdoucí, což islám nepřipouští. Důvodem pro trest je také to, že žena „bez přijatelného náboženského důvodu odmítne sex“.

Zákon ve své komplexnosti řeší i důsledky „trestu“. Říká například, že se žena chová „neislámsky“, když na bití místo polepšení reaguje tím, že opustí manžela a uchýlí se do útulku pro týrané ženy.

Návrh v Pákistánu, který jinak nepatří k nejkonzervativnějším muslimským zemím, vyvolal odpor. Tamní Komise pro lidská práva na něj reagovala výzvou: „Rozpusťte tu radu fanatiků!“ Zákon však doposud poslanci projednán nebyl.

Rada pro islámskou ideologii vznikla v Pákistánu v roce 1961 jako poradní orgán vojenské vlády pro náboženské záležitosti. Postupně se ale dvacetičlenný orgán stal ultrakonzervativní skupinou propagující doslovné chápání Koránu. Na svém kontě má řadu pozoruhodných nápadů, například názor, že parlamentní demokracie by měla být zrušena, protože je v rozporu s duchem islámu. Ten sice neprošel, ale větší úspěch měla Rada se zákonem o rouhání. Rada setrvale prosazuje snížení minimálního věku pro uzavření manželství, opakovaně deklarovala jako svůj ideál dvanáct let u mužů a devět let u žen.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…