Klady Drábkova vyplácení dávek? Odboráři žádné nevidí

31.01.2012 21:21

Vydávání sociálních dávek není úplně bezchybné, tvrdí odbory. Počítačové programy jsou totiž chybné. Podle ministerstva práce a sociálních věcí to však není pravda. Přesto je dosud ve výplatách chaos a podle Jana Rovenského to tak bude po celý první půlrok.

Klady Drábkova vyplácení dávek? Odboráři žádné nevidí
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Úřad práce pro Prahu 1 a Prahu 2

Sociální dávky zatím nedostali všichni lidé, kteří by je dostat měli. Ačkoliv to ministerstvo práce a sociálních věcí odmítá, podle odborářů za to může chybný počítačový program a vůbec nový systém. „Zaměstnanci nelžou,“ odpověděl Jan Rovinský stručně na otázku, zda tedy lžou zaměstnanci, anebo ministr Jaromír Drábek.

Předsedovi Odborového svazu státních orgánů a organizací se celkově nelíbí nový systém. „I my jsme upozorňovali, že tento systém povede k tomu, že z úřadů práce stávají pouze výplatní místa,“ vysvětloval v Hyde Parku na ČT Rovinský. Podle něj v poslední době úřady práce pozbyly svoje původní funkce z roku 1991.

Na vině nefungujícího systému však podle něj rozhodně nejsou zaměstnanci úřadů. Ti jsou naopak vytíženi náporem lidí, kteří často nechápou, že není plně funkční počítačový program a zaměstnanci se „neflákají“. Proto by jim rád přidal tisícové odměny za větší množství práce.

„Až snad na několik drobných výjimek byly všechny příkazy zadány, problém je ten, že peníze nedorazily ke klientům,“ popsal problém v rozdělování peněz Rovinský. Podle něj se problémy soustřeďují do zadání, tedy do programu – podle jeho slov třeba často padal. „Pracovníci neměli možnost zjistit, jestli došlo k dvojímu odeslání peněz nebo k žádnému,“ uvedl dál. „Většinou se to snažili řešit pod tlakem klientů tak, že to odeslali znova.“

Odborář ale nebyl moc optimistický. Podle něj se všechny potíže podaří vyřešit až asi po půl roce. Zatím nevidí žádné klady nového systému. „Ani o lepší kontrole se zatím nedá hovořit,“ řekl. „Tím, jak ten systém spíš nefunguje, tak dochází k výplatě dávek, aniž by byla provedena kontrola oprávněnosti,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…