Klaus už ve středu jmenuje tři nové ministry Nečasovy vlády

11.12.2012 20:52

Premiér Petr Nečas (ODS) navrhl na ministryni obrany vicepremiérku Karolínu Peake (LIDEM), na ministra dopravy Zbyňka Stanjuru (ODS) a na ministra bez portfeje a šéfa legislativní rady vlády nestraníka Petra Mlsnu. Řekl to dnes novinářům. Prezident Václav Klaus je do funkcí jmenuje ve středu odpoledne, oznámil Pražský hrad.

Klaus už ve středu jmenuje tři nové ministry Nečasovy vlády
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

Nečas přesun vicepremiérky Peake do čela resortu obrany hájil poukazem na další ženy ve stejných funkcích v zemích Severoatlantické aliance. "Doporučuji všem kritikům, aby si přečetli životopis tří dalších ministryň obrany z evropských členů NATO," poznamenal Nečas. Zmínil se o devětatřicetileté Jeanine Hennisové-Plasschaertové z Nizozemska. Ministryně obrany jsou také v Litvě a Norsku.

Premiér prý nepochybuje o tom, že Peake manažerskou funkci ministra zvládne. Argumentoval také tím, že předchozí ministr Alexandr Vondra (ODS) připravil důležité koncepční věci a resort "posadil na koleje". Prezident Klaus přitom minulý týden vyjádřil pochybnosti o tom, zda vojáci "dívenku" Peake jako ministryni přijmou. Nestane se podle něj přes noc odbornicí na obranu.

Další slučování úřadů mohou ještě přijít

Nečas s Klausem souhlasí v tom, že přes noc se nikdo odborníkem nestane. Připomněl ale, že Peake je od svého jmenování vicepremiérkou členkou Bezpečnostní rady státu a jejího orgánu, Výboru pro zpravodajskou činnost. Od loňského dubna se jí tak do rukou dostávají veškeré důležité dokumenty související s obranou státu, poznamenal premiér.

Nečas přitom nevyloučil, že nyní oznámené slučování úřadů nemusí být poslední. Připomněl, že ODS navrhla zrušení až čtyř ministerstev. Jejich konečný počet prý bude otázkou dalších koaličních jednání. Premiér dnes oznámil, že novou koaliční smlouvu ODS, TOP 09 a LIDEM podepíšou z časových důvodů až v lednu. Původně to chtěli stihnout do konce roku, změny připravuje pracovní skupina složená ze zástupců tří stran.

Stanjura připraví sloučení dopravy a průmyslu

Stanjuru, který nyní vede poslanecký klub ODS, Nečas označil za velmi kvalitního politika, člověka ze špičky strany. Připomněl jeho "silné manažerské schopnosti" a Stanjurovo působení v pozici primátora či zástupce primátora v Ostravě. "Jeho cílem bude připravit transformaci ministerstva dopravy v podobě fúze s ministerstvem průmyslu do nově zřizovaného ministerstva hospodářství. Tento krok bude rozplánován na 18 měsíců," řekl Nečas. Slučování se prý bude dít za aktivní účasti premiéra, který bude "řídícím a stmelovacím článkem komplikovaného procesu". Oba úřady se tak fakticky sloučí až na úplném konci současného volebního období.

Novým členem vlády bude také dosavadní náměstek Peake a nestraník Petr Mlsna. Premiér jej dnes označil za velmi zkušeného legislativce. "Je to příchod stoprocentního odborníka do vlády," poznamenal Nečas.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jako druhá světová? To ne. „Prostě to přečetl.“ Holec se pustil do prezidenta

9:55 Jako druhá světová? To ne. „Prostě to přečetl.“ Holec se pustil do prezidenta

Je mi smutno z toho, jaká intelektuální bída je naším prezidentem. I to jsou slova politického komen…