Stanjura připravuje sloučení dopravy a průmyslu. ČSSD varuje: Bude chaos

11.12.2012 18:47

Kandidát na nového ministra dopravy Zbyněk Stanjura (ODS) považuje za svůj hlavní úkol ve vládě připravit sloučení dopravy s ministerstvem průmyslu (MPO). Řekl to dnes novinářům. Oba úřady by se podle představ ODS měly zhruba za rok a půl spojit, zastřešilo by je pak ministerstvo hospodářství. Ministr průmyslu Martin Kuba (ODS) se chce k chystaným změnám na dopravě vyjadřovat, úřad ale podle něj zatím bude plnohodnotným ministerstvem. Stínový ministr dopravy za ČSSD Milan Chovanec tvrdí, že situace na ministerstvu je nepřehledná a chaotická.

Stanjura připravuje sloučení dopravy a průmyslu. ČSSD varuje: Bude chaos
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura

"Dostal jsem nabídku a úkol od pana premiéra. Já jsem po několika hodinách přemýšlení, nebylo to ihned, nabídku a úkol přijal," řekl novinářům Stanjura. Jeho cílem prý bude zlevnit provoz ministerstva dopravy a připravit ho na budoucí sloučení s průmyslem.

Do té doby chce Stanjura mimo jiné změnit Ředitelství silnic a dálnic na akciovou společnost. Zvažuje také to, že by dopravní stavby už nebyly financovány prostřednictvím Státního fondu dopravní infrastruktury, ale přímo z rozpočtu ministerstva dopravy. Řešit prý chce také situaci Českých drah a společnosti ČD Cargo, která se potýká s velkým propadem tržeb a skončí podle odhadů letos ve ztrátě zhruba 230 milionů korun.

Stanjura je dobrou volbou, říká Kuba

Podle ČSSD vnáší příchod nového ministra "do nepřehledné situace v oblasti dopravy ještě větší zmatek". Sociální demokraté apelují na vládu Petra Nečase a Stanjuru, aby mimo jiné stabilizovali napjatou situaci v ČD Cargo, nepokračovali v personálním rozkladu resortu, zajistili zprovoznění registrů motorových vozidel a řádné dočerpání všech prostředků z evropských fondů. Podle ČSSD je nutné také připravit sektorovou strategickou koncepci. "Věříme, že ODS bude resort dopravy spravovat zcela odlišným způsobem, než jaký předvedl její bývalý ministr dopravy Aleš Řebíček," podotkl Chovanec.

Kuba novinářům řekl, že výběr Stanjury do vlády považuje za velmi dobrou volbu. Prý s ním bez problémů komunikuje a bude s ním na fúzi ministerstev spolupracovat. Také Stanjura uvedl, že má s Kubou dobré vztahy. Lídr jihočeské ODS Kuba čelil v minulosti kritice kvůli vazbám na vlivného jihočeského podnikatele Pavla Dlouhého. Na listopadovém kongresu ODS byl nicméně Kuba se silným mandátem zvolen prvním místopředsedou strany a posílil svůj vliv v ODS.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…