Kníže Schwarzenberg prý pomalu mizí...

03.02.2014 10:36

TOP 09 a ODS jsou podle ředitele redakce MF Dnes Jiřího Kubíka jediné síly, které mohou být faktickou alternativou k levicové vládě. Ve svém komentáři v dnešním vydání píše, že právě tyto dvě strany by se měly vážně zabývat otázkou, kdo z pravé strany politického spektra by se za čtyři roky mohl ucházet o funkci prezidenta země a zároveň, která z osobností bude schopna získat voliče v parlamentních volbách. „Kníže s čírem už to nebude.“

Kníže Schwarzenberg prý pomalu mizí...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

„Jakým prezidentem by byl Zemanův loňský protihráč Karel Schwarzenberg, se můžeme jen domýšlet. Ani on dnes nepřekypuje energií. Po odchodu jeho strany TOP 09 do opozice to navíc vypadá, že se šestasedmdesátiletému politikovi snad i ulevilo. Břemeno složitých a často nekonečných jednání z něj spadlo a on si užívá roli příležitostného glosátora kroků nových vládců,“ napsal v MF Dnes Kubík.


Jak moc jiná by byla nyní situace, kdyby se stal prezidentem právě Schwarzenberg? „Jsem přesvědčen, že v mnoha směrech by byl Karel Schwarzenberg důstojnější, někdy i méně nápadnou hlavou státu, která si nepotřebuje vynucovat pozornost bouráním starých tradic, nastavováním nových zvyklostí, případně prosazováním svých podporovatelů a přátel do vládních pozic,“ myslí si komentátor.

Anketa

Který (ex)ministr financí je nejdůvěryhodnější?

hlasovalo: 6459 lidí

Karel Schwarzenberg mizí ze scény

Jiří Kubík také konstatuje, že nyní, rok po volbách, je situace ve společnosti jiná, souboj o Hrad je už prý minulostí. „Už proti sobě nestojí zavilí zemanovci a zarputilí schwarzenbergovci. Placky s ikonickým `pankáčem Karlem` jsou sundané, schwarzenbergovská euforie dávno vyprchala – TOP 09 byla v říjnu nakonec spokojena s dvanácti procenty hlasů,“ hodnotí nynější stav věcí Kubík a snaží se nahlédnout do budoucnosti.

„Z prezidenta Zemana jsou dnes `unavení` i někteří z jeho voličů. A Karel Schwarzenberg, upřímně řečeno, pomalu mizí ze scény,“ míní Kubík a dodává, že šéf TOP 09 sám naznačil, že se o vrcholné politické funkce za další čtyři roky nebude zajímat.

Podle komentátora proti nové vládě Bohuslava Sobotky, Andreje Babiše a Pavla Bělobrádka nyní ve sněmovně stojí velmi roztříštěná a velmi slabá opozice. V MF Dnes Kubík vyslovuje názor, že TOP 09 a ODS jsou jediné, kdo mohou být společně faktickou alternativou k levicové vládě. „Prozatím je však paralyzuje zdevastovaná pověst a do budoucna i nejistá síla šéfů. ODS si teprve zvyká na nového, jistě slušného a vzdělaného, leč necharismatického lídra Fialu. A TOP 09 se z úcty ke Karlu Schwarzenbergovi tématu příštího šéfa spíš vyhýbá,“ konstatuje Kubík.

Pravice má nejvyšší čas vybírat

Podle něj je to pro novou vládu spíše výhodná situace. „Žádný hlasitý a širokou veřejností respektovaný rétor proti ní neburácí,“ píše doslova Kubík a naznačuje, čím by se měla pravice zabývat, aby mohla pomýšlet na úspěch ve volbách.

„Pravice má tak nejvyšší čas nabrat druhý dech, promyslet spolupráci a začít vážně vybírat, kdo má po neslavné éře, kterou definitivně uzavřely říjnové volby, šanci za čtyři roky sbírat body v parlamentních, ale i prezidentských volbách. Kníže s čírem to už nebude,“ uzavírá komentář Jiří Kubík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

12:50 Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

Karel Havlíček se kroutil „jako špína nad kanálem“. Šéf Pirátů Ivan Bartoš se v nedělní Partii na CN…