Koalici v Praze zničí "nekřesťanská láska k penězům" tohoto politika, shodují se zastupitelé

14.05.2018 11:14

Pražská koalice nejspíše opravdu končí. Lidovecký poslanec, starosta a zastupitel se totiž chystá na výzvu vedení strany pozastavit své členství v KDU-ČSL. Podle našich zdrojů chce sice zůstat v zastupitelském klubu Trojkoalice, ale to se logicky nelíbí koaličním partnerům. „Z Trojkoalice se už definitivně stává čtyřkoalice a její součástí má být i subjekt, se kterým není podepsaná koaliční smlouva? To je přeci nesmysl,“ říká koaliční zastupitel, který si nepřeje být jmenován. Bez Čižinského ovšem 3K nemá většinu v pražském zastupitelstvu a koalice se tedy kvůli neshodám uvnitř Trojkoalice nejspíše sama rozpadne.

Koalici v Praze zničí "nekřesťanská láska k penězům" tohoto politika, shodují se zastupitelé
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání zastupitelů hlavního města. Zastupitelé projednávali mimo jiné výstavbu trasy metra D nebo rozdělení peněz vybraných z hazardu městským částem

Hnutí ANO už dříve vyzvalo předsedu zastupitelského klubu Trojkoalice Štěpánka (taktéž mnohonásobný držitel funkcí za Zelené), aby přinesl osm podpisů svých zastupitelů a tím potvrdil, že klub je stále jednotný a má požadovaný počet členů, jak stojí v koaliční smlouvě. Ten to ale odmítl a důvod se teď zdá být naprosto jasný. Že pražská koalice končí, to je navíc názor dvou zástupců ANO a dvou sociálních demokratů, s nimiž měly ParlamentníListy.cz možnost hovořit v pondělí. Důvody jsou více než zarážející a ukazují na jedno konkrétní jméno: multifunkčního politika Jana Čižinského, který patří do stáje KDU-ČSL. Na pražský magistrát chce přitom kandidovat za zcela jiný subjekt, za hnutí PRAHA SOBĚ.

O tom, jak je Jan Čižinský výkonným politikem, jsme jako jediné médium informovali už koncem minulého roku. Čižinský vedle toho, že je starostou na Praze 7, zvládá také mnoho dalších funkcí. Kromě starostování je ještě poslancem za KDU-ČSL, kde je také členem, ale zároveň i ověřovatelem dvou sněmovních výboru – petičního výboru a výboru pro životní prostředí. Ve sněmovně působí i v podvýborech. Je členem a zároveň předsedou podvýboru pro ochranu přírody a krajiny a také členem a současně ověřovatelem podvýboru pro problematiku exekucí, insolvencí a oddlužení.

Anketa

Měla by ČR posílat víc vojáků na zahraniční mise?

8%
92%
hlasovalo: 17823 lidí
Dále působí jako lídr spolku Praha sobě. Je zastupitelem na pražském magistrátu, kde je zároveň místopředsedou výboru pro výchovu a vzdělávání, členem komise Rady pro udělování grantů Celoměstských programů podpory vzdělávání na území Prahy a členem komise Rady pro udělování grantů v oblasti volného času a mládeže. Z výkonů všech svých funkcí během čtyřletého volebního období vydělá mnoho milionů.

Nejvýraznější střet ovšem nenastal kvůli penězům, které „křesťan“ Čižinský vydělá, ale kvůli jeho údajnému chování na posledním zastupitelstvu hlavního města. Čižinský totiž hned na začátku rokování odmítl hlasovat pro schválení programu a společně s Matějem Stropnickým dokonce celé jednání ukončili. Zastupitelstvo mělo rozhodnout například o osudu Libeňského mostu, který byl bodem číslo jedna.

Čižinského hrubé chování kritizuje i primátorka Adriana Krnáčová. „Je nepřípustné, aby pan Čižinský takto hrubě zneužíval svého poslaneckého mandátu a blokoval důležitá rozhodnutí týkající se Prahy. Nejde mu ani tak o Libeňský most, ale o své maximální zviditelnění. Pokud by se opravdu choval v zájmu Pražanů, jak stále opakuje, pokusil by se tu věc řešit uvnitř koalice, což se ale nestalo. Já můžu upřímně říct, že mě kvůli Libeňskému mostu v poslední době neoslovil,“ řekla primátorka.

„Svým jednáním neoddálil jen rozhodnutí týkající se Libeňského mostu, ale i mnoho dalších důležitých rozhodnutí, na jejichž přípravě spoustu lidí dlouhou dobu pracovalo. Zablokoval přidělení peněz na posílení platů učitelů základních a mateřských škol o 300 milionů korun, ale i finanční prostředky na protidrogovou prevenci na školách. Na programu dnešního zastupitelstva bylo dokonce i schválení prostředků na rekonstrukci Václavského náměstí a kvůli jejich neschválení hrozí, že se rekonstrukce pozdrží,“ uvedl zastupitel Patrik Nacher (ANO).

Poslední vývoj kolem Čižinského osoby je podle našich zjištění ještě zajímavější. Jan Wolf (Trojkoalice) měl podle všeho dát Čižinskému ultimátum. Buď zůstane poslancem, nebo zastupitelem.

„Nejde zvládat obojí a navíc dělat politiku proti koalici, když je její součástí. Pan Štěpánek měl ANO a ČSSD garantovat jednotu 3K tím, že dodá osm podpisů jejich členů. Štěpánek to samozřejmě neudělal, protože ty podpisy nesežene. Znamená to jediné, Trojkoalice už nemá nutnou většinu v koalici a logicky kvůli „nekřesťanské lásce k penězům“ musí dojít k vypovězení koaliční smlouvy,“ shodly se naše politické zdroje z pražského magistrátu. Spolu s koncem Trojkoalice se prý v zákulisí hovoří také o brzkém vyhazovu Martina Čáslavky z Pražských služeb, kde je tento zástupce Trojkoalice v představenstvu. Také o jeho absurdní docházce a obrovském platu jsme psali.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …