Kocáb se rozpovídal: Pokud by se prokázaly teorie o Prognostickém ústavu, o Zemanovi, Klausovi i Ransdorfovi by to vysvětlovalo...

09.05.2015 13:11

Hudebník a někdejší politik Michael Kocáb v rozhovoru pro server Svobodné fórum zhodnotil nejen počínání prezidenta Miloše Zemana. Je prý třeba ho hlasitě kritizovat. V čase, kdy si připomínáme sedmdesát let od konce války, hudebník podotýká, že i Sovětský svaz se podílel na odstartování války. Stalin s Hitlerem si rozdělili Polsko. Sovětský svaz také zaútočil na Finsko. Navzdory řečenému je třeba sklonit se před oběťmi.

Kocáb se rozpovídal: Pokud by se prokázaly teorie o Prognostickém ústavu, o Zemanovi, Klausovi i Ransdorfovi by to vysvětlovalo...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michael Kocáb

„Těm patří a bude vždy patřit úcta a vděk. Ta však nepatří smrtihlavu Stalinovi a celému tehdejšímu sovětskému vedení včetně českých komunistických nohsledů, kteří položených životů vojáků a našeho bezmezného vděku později hrubě zneužili,“ konstatoval Kocáb hned na úvod, přičemž měl na mysli jak rok 1948, tak rok 1968.

Může to být horší, než se zdá

Prezident ruské federace Vladimir Putin dal podle Kocába navíc najevo, že by rád na agresivní zahraniční politiku ze sovětských časů navázal, i proto by prý neměl Zeman jezdit do Moskvy. A když už tam je, měl by prý s historickou zkušeností našeho národa trvat na navrácení Krymu Ukrajině. Prezident Zeman ale zřejmě nic takového neudělá, možná proto, že obdivuje diktátorský styl vlády Vladimira Putina nebo proto, aby Českou republiku uchránil případného konfliktu cestou patolízalství.

„V úvahu však připadá ještě horší varianta. Miloš Zeman, stejně jako Václav Klaus, Miroslav Ransdorf, špion Karel Koecher a další, pracoval v Prognostickém ústavu, lidově přezdívanému „Jakešova věštírna“, který vznikl podle dostupných informací v roce 1984 na popud generálního tajemníka ÚV KSSS a šéfa KGB Jurije Andropova. Jakkoli nastoupil Zeman do ústavu těsně po sametové revoluci v lednu 1990, lze se domnívat, že zatemněné a dodnes nejasné poslání a cíle ústavu ještě nějakou dobu přetrvávaly. Pokud by se prokázaly některé teorie, které naznačují, že Prognostický ústav byl organizací účelově spoluzaloženou StB a KGB pro udržení vlivu při a po transformaci ekonomického a politického systému, na přímý popud Sovětského svazu, pak by se urputná inklinace Miloše Zemana, Václava Klause či Miroslava Ransdorfa k Rusku vysvětlila,“ nastínil další možnost Kocáb.

Současně zdůraznil, že se sklání před ruskou kulturou, ruskými vědci, i ruskými disidenty, kteří projevují obrovskou odvahu. Oceňuje také roli Michaila Gorbačova, který se snažil změnit počínání Sovětského svazu. Zdá se však, že Putin se vrací k tradicím Gorbačovových předchůdců, kteří okupovali své sousedy, nechali hladovět vlastní obyvatelstvo a tak podobně.

  • Celý rozhovor ZDE

Nesmíme mlčet

Podle Kocáb nám velmi schází Václav Havel, který prosazoval západní orientaci naší země. A jeho slovo mělo váhu i v zahraničí. Zeman sice do funkce nastoupil se slovy, že je evropský federalista, ale brzy se vydal po „ruském chodníčku“. „Svojí servilitou vůči Kremlu však škodí v situaci, která je daleko vážnější než za Klausova období, a proto je třeba jeho názory neustále veřejně a hlasitě korigovat, aby si naši partneři nemysleli, že jsme se již dočista zbláznili,“ apeluje Kocáb.

V závěru rozhovoru prohlašuje, že občané musí dát světu vědět, že Zeman nemluví zdaleka za všechny, především ne za českou inteligenci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…