Kolem České televize se to popralo: Dědek z Hradu. Vyhladovět ČT... Bum. Zablokovaný Facebook. Šílenec z Rady. Přestaňte s propagandou na dětech!

18.09.2018 4:42

Pořady České televize jako Reportéři ČT, 168 hodin Nory Fridrichové či Zprávičky budí rozporuplné reakce. Objevují se nesmlouvaví kritici těchto pořadů s výrazy jako smrtící koktejl, agitka, neznalost a hloupost, televizní Talibán, šílenec z Rady ČT. Na druhou stranu lidé je hájící si na adresu kritiků také mnohdy neberou servítky. Od nich se lze dočíst zase o „zlém dědkovi a Putinovu mužiku z Hradu“ či o „ruském švábovi na Barrandově“. ParlamentníListy.cz shrnuly poslední slovní bitvy na toto téma.

Kolem České televize se to popralo: Dědek z Hradu. Vyhladovět ČT... Bum. Zablokovaný Facebook. Šílenec z Rady. Přestaňte s propagandou na dětech!
Foto: Hans Štembera
Popisek: ČT 24, ilustrační foto

„Neobjektivnost ČT je smrtící koktejl, který zahrnuje další ingredienci, a to je neznalost, nebo chcete-li hloupost,“ konstatoval minulý týden prezident Miloš Zeman v pořadu Týden s prezidentem v televizi Barrandov na adresu České televize. K tomuto výroku ho vyprovokoval ředitel Barrandova Jaroslav Soukup, který prezidentovi pokládal otázky a k tomuto tématu uvedl: „Když jsem sledoval 168 hodin Nory Fridrichové, tak mi to přišlo jako agitka, kterou jsem snad naposledy viděl ve Filmovém týdeníku v roce 1985. Potom jsem viděl pořad Reportéři ČT, kde z nitek spřádali další nitky, aby dokázali, že za adamovskými strojírnami stojí prezident Putin a ten by vám snad měl pomáhat v kampani. Nemáte pocit, že se utrhli ze řetězu?“
 

Anketa

Stojíte za předsedou vlády Andrejem Babišem? (Anketa probíhá od 18.9.2018)

92%
8%
hlasovalo: 12412 lidí

Odporná indoktrinace dětí

Prezident k tomu přidal ještě jeden příklad. „Je zvlášť odporný, protože zahrnuje indoktrinaci dětí. To jsou takzvané Zprávičky,“ konstatoval. Měl na mysli konkrétně Zprávičky – které vysílá dětská stanice Déčko – v sobotu 8. září. V něm se v reportáži sdělovalo, že ředitelé škol v Pásmu Gazy nemají dost peněz na výplatu pro dvaadvacet tisíc učitelů a financování učebnic a dalších pomůcek pro žáky a mluvilo se o okupovaných palestinských územích. „Až dosud peníze přicházely z fondu OSN. Spojené státy ale letos příspěvek seškrtaly o stovky milionů dolarů. Školáci i jejich učitelé věří, že výpadek alespoň částečně dorovnají evropské země,“ zaznělo také od autorky reportáže. Parlamentní listy se tomuto pořadu věnovaly například v textu nazvaném Prosím ČT, aby se aspoň na dětech zdržela politické propagandy
 
„Zprávičky jsou jen jedním z důkazů této zaujatosti,“ domnívá se prezident Zeman a vyjádřil se o zprávičce ze Zpráviček o okupovaných palestinských územích Izraele. „Ve skutečnosti po rozhodnutí Ariela Šarona, že vyklidí Pásmo Gazy, tady vládne palestinská teroristická organizace, která se jmenuje Hamás. Proč to říkám? Protože toto je elementární neznalost lidí, kteří to do těchto zpráv pustili,“ sdělil Zeman a následně uvedl větu, která je v úvodu.
 

V Radě ČT sedí šílenci jako pan Šarapatka

„Primárně jsem Českou televizi kritizoval proto, že je placena z veřejných zdrojů koncesionářskými poplatky a my si nemůžeme vybírat, jestli je budeme platit, nebo nebudeme. Platit je musíme všichni. Česká televize z mého pohledu veřejnoprávnost neplní,“ konstatoval Soukup a připomněl, že kritizoval neprůhledné hospodaření, neuveřejňování smluv, absence výběrových řízení, absence kontroly Nejvyššího kontrolního úřadu. „Kolem toho se strhla velká mediální mela, velká kritika na mě, byly i demonstrace. V Radě České televize sedí doslova šílenci jako pan Šarapatka,“ řekl mimo jiné barrandovský ředitel s dovětkem, že se ale kolem ČT nestalo nic, protože se jí politici bojí.
 
„Navrhl jsem řešení, které vyžaduje jistou politickou odvahu. Spočívá v tom, že pokud Česká televize plýtvá mimo jiné na takové pořady jako jsou Reportéři, 168 hodin nebo Zprávičky, tak je zapotřebí jí omezit rozpočet,“ vysvětlil prezident. „To se samozřejmě nestane, protože politická odvaha od vlády a Poslanecké sněmovny k tomu nebude,“ doplnil v reakci Soukup. 
 
K minulým Reportérům ČT se v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz vyjádřila i senátorka Eva Syková, která v něm byla terčem dehonestace a v roli posuzovatele jejího jednání byl obsazen její přímý sok v blížících se senátních volbách Jiří Drahoš. „V pondělním večerním pořadu na ČT1 šlo o jedno, aby si ani pes ode mne kůrku nevzal. A to byl také účel televizní reportáže. Cíle bylo dosaženo. Televizní Tálibán, jak redaktorku Reportérů ČT označil sám generální ředitel Petr Dvořák, když tvrdil, že na tento pořad nemá žádný vliv, opět nezklamal a divákům nabídl realitu pokřivenou k nepoznání. Zadavatelé jsou jistě spokojeni,“ okomentovala postup ČT. „A já? Já hluboce lituji televizní diváky, že jsou takto manipulováni. Mé blízké, spolupracovníky a podporovatele jímá zlost nad obludnou mocí některých prohnilých redaktorů. Lidí honících se za senzací, neštítících se hyenismu, jaký si lze jen stěží představit a přitom nenesoucích za znásilnění reality sebemenší odpovědnost. S bezmeznou křivdou však ve mně pořád ještě klíčí zrnko víry, že televizní divák si moc dobře uvědomuje, jak s ním tyto zpravodajské a publicistické pořady manipulují. Zkrátka, jak se mu snaží nalít do hlavy názor, který veřejnoprávní médium považuje za jediný správný a pravdivý. Na tom, jaká je skutečnost, přitom vůbec nezáleží. Účel svědčí prostředky,“ zdůraznila.
 

Zlej dědek z Hradu a barrandovský kakofonista J. Servil Soukup

Anketa

Podporujete návrh Václava Klause ml., aby Česko zákonem omezilo mazání příspěvků na sociálních sítích?

98%
2%
hlasovalo: 7929 lidí
Na atak Jaroslava Soukupa v pořadu Týden s prezidentem zareagoval člen Rady ČT Zdeněk Šarapatka na svém facebooku: „Zlej dědek z Hradu a barrandovský kakofonista J. Servil Soukup zase vedli tv samomluvu. Došlo samozřejmě i na 168 a Reportéry ČT: ČT utrácí za špatné pořady, zrušit je, neplatit, vyhladovět ... jo a taky na Radu ČT, resp. na mě: dokud tam prý budou šílenci jako já, nic se prý s ČT nedá dělat. Obsah ČT je podle Putinova mužika z Hradčan ‚smrdutý koktejl‘. Tak jo, Nora Fridrichová a Marek Wollner, přeci jen to neděláme špatně. Zn.: Neutuchat! Do posledního dechu...“ Po tomto statusu mu byl facebook zablokován a po jeho odblokování napsal: „Milí přátelé, děkuju všem, které nenechal v klidu můj zablokovaný facebook krátce po uveřejnění statusu o ruském švábovi na Barrandově. Množí se rychle, jeho kolonie se snaží o cenzuru nepříjemných textů. Ve tmě, jak jsou zvyklí, anonymně. Hrad potřebuje klid na práci pro Kreml. Takže: Odblokováno. Nenávistný obsah se totiž nekonal, jen čirá pravda.“
 
Týden s prezidentem okomentoval na facebooku i Marek Wollner, šéfredaktor reportážní publicistiky ČT, kam patří Reportéři ČT i 168 hodin Nory Fridrichové. „Tak takové přiznání jsem ani nečekal. Před třemi týdny jsme v Reportérech ČT vysílali reportáž, jak prezidenta a jeho partaj financuje adamovský podnik Adast, který skrytě ovládá člověk s vazbami na Putina. Prezident tehdy k našemu zjištění neřekl ani slovo, až teď na TV Barrandov. Chce omezit rozpočet televize kvůli pořadu Reportéři ČT a taky kvůli dalšímu kritickému pořadu 168 Nory Fridrichové, s níž jsem spojen jako šéfredaktor. Nemohl nám vyseknout lepší poklonu za důslednou kontrolu, která se mu nelíbí a které by se chtěl jako správný vrchní cenzor zbavit,“ napsal. Reportérů ČT se zastal na svém facebooku Pavel Šafr: „Strašný. Kdyby se jim podařilo zničit Reportéry ČT, tak by to byl zlomový bod, za kterým již nelze označit Českou republiku za svobodnou zemi,“ domnívá se šéfredaktor vlastního deníku Forum 24.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…