Komárek na Frekvenci 1: Je třeba omezit pravomoci ředitelů ČT a ČRo

29.06.2014 18:21

Pro posílení pravomocí Rady České televize a Rady Českého rozhlasu a naopak pro omezení ředitelů veřejnoprávních médií se v pořadu Presslub Frekvence 1 vyslovil poslanec Martin Komárek (ANO), který se jako předseda volebního výboru sněmovny zabývá problematikou médií.

Komárek na Frekvenci 1: Je třeba omezit pravomoci ředitelů ČT a ČRo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec za hnutí ANO Martin Komárek

Komárek má pocit, že za asi sedm miliard korun, které od koncesionářů vybere Česká televize, by toto veřejnoprávní médium mohlo nabízet kvalitnější zpravodajství a více a lepších hraných pořadů.

Posteskl si na to, že rady obou veřejnoprávních médií nemají velké právo kontroly. Ředitelé obou institucí si mohou do velké míry dělat, co chtějí. Zatímco ředitelé velkých firem mají nad sebou dozorčí radu či představenstvo, ředitele ČT a Českého rozhlasu mohou jejich rady sice odvolat, ale mnoho pravomocí jinak nemají. Proto je Komárek nakloněn tomu tyto pravomoce posílit, naopak pravomoci ředitelů by se měly zmenšit.

Například v Německu intendanti veřejnoprávních médií vůbec nerozhodují o personálních otázkách, což u českých veřejnoprávních médií není představitelné.

Válkové by dal za umělecký dojem dvojku

V poslední době se hodně v médiích diskutovalo o údajných přešlapech ministryně spravedlnosti Heleny Válkové (ANO). Podle Komárka udělala jedinou mediální chybu, a to svým výrokem o tom, že v Čechách se toho za protektorátu až tak moc nestalo. Ostatní personální kroky, které učinila, prý byly naprosto legitimní. „Každý manažer má právo vyhodit podřízeného, o kterém si myslí, že špatně pracuje,” poznamenal Komárek. Na výzvu moderátora, jak by práci Válkové oznámkoval, uvedl, že za „umělecký dojem bych jí dal dvojku”.

Na závěr pořadu Komárek prozradil své plány na nejbližší období letních prázdnin – bude je trávit s dětmi ve Francii. Pak bude následovat jednání sněmovny.   

  • Celý záznam rozhovoru naleznete na oficiálních stránkách Frekvence 1, a to ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…