Komárek uvažuje o revoluci v Radách ČT a ČRo. Nechce politické agenty

05.02.2014 16:06

Poslanec hnutí ANO a bývalý komentátor deníku MF Dnes Martin Komárek kritizuje provázanost politiků a mediálních rad. Rád by pomohl připravit nový zákon o rozhlasovém a televizním vysílání, který by upravil jmenování členů Rady ČT a Rady ČRo. Prohlásil to v rozhovoru pro server MediaGuru.

Komárek uvažuje o revoluci v Radách ČT a ČRo. Nechce politické agenty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec za hnutí ANO Martin Komárek

Komárek je v současnosti rovněž předsedou sněmovního volebního výboru, pod něhož spadá i problematika médií. „Věřím, že v této funkci mohu uplatnit to, co jsem se za více než dvacet let v médiích naučil. Myslím si, že je lepší, když ve výboru sedí někdo, kdo médiím rozumí, než někdo, kdo je profesionální politik, ale neví, o co běží,“ řekl serveru MediaGuru.cz.

Členové rad by se měli volit podle nového modelu. Pak by vznikl i nový zákon 

Podle Komárka by měl výbor spolupracovat s vedením televize a rozhlasu, aby se zkvalitnily výstupy – zpravodajství i hraná a dokumentární tvorba.

„V druhé fázi bych rád  pomohl připravit novelu zákona o televizním a rozhlasovém vysílání. Současné fungování politiků a rad není dobré, dochází k vzájemnému ovlivňování,“ míní Komárek. Nový model by se měl inspirovat například ve Francii, Německu nebo Belgii. Na jeho základě by se pak měl vytvořit zákon, který by například zabraňoval politizaci televize.

„Chci, aby se členové Rady ČT a Rady ČRo nevolili podle stranického klíče jako doposud,“ přál by si poslanec hnutí ANO.

Do rad by se neměli dostávat trafikanti nebo „agenti“ politických stran

„Jedna z možností je, že by zástupci do rad byli přímo vysílaní jednotlivými institucemi – kulturními, zájmovými, vědeckými atp. Druhou možností je, že by se o volbu členů rad dělili prezident, sněmovna a Senát,“ navrhl Komárek. Třetí způsob by znamenal ponechání volby v rukou Poslanecké sněmovny. Nový mechanismus by ovšem zaručil, že by členové rad byli uchráněni před politickými vlivy a tlaky. Nemělo by se tak stávat, že by se do rad dostávali trafikanti či „agenti“ politických stran.

Komárek připustil, že vláda má z hlediska legislativy jiné priority. Proto je na změnu zákona o rozhlasovém a televizním vysílání prý dost času.

Zpravodajství by mělo být hlubší a nemělo by obsahovat mediální fámy

Bývalý novinář soudí, že za sedm miliard koncesionářských poplatků by televize měla poskytovat produkt v absolutně vysoké kvalitě. „Zpravodajství by mělo být hlubší, mělo by víc vysvětlovat a neměly by se v něm objevovat běžné mediální fámy. Redaktoři by měli mít úroveň vystupování, vzdělání a chování jednoznačně rozpoznatelného od chování lidí z komerčních televizí. Pokud jde o vlastní tvorbu, tak je otázkou, proč televize vynakládá velké prostředky na to, že si kupuje externí tvůrce,“ zamyslel se Komárek.

K pochybnostem o neschválení výroční zprávy ČT přispěl ředitel Dvořák

Komárek také přiznal, že se v Parlamentu objevila fáma, že je třeba obměnit management veřejnoprávních médií. Donesla se i ke generálnímu řediteli ČT Petru Dvořákovi, který si podle Komárka najal lobbisty, aby poslance přesvědčili o nutnosti schválit výroční zprávu ČT. Zároveň dodal, že se v jeho výboru neobjevily zásadní výtky vůči vedení České televize.

„Výroční zprávou o hospodaření ČT v roce 2012 jsme se na výboru zabývali až teď, protože se rozpadla předchozí sněmovna. Zaznělo tam několik výtek, ale žádná z nich nebyla zásadní,“ upozornil Komárek. Větší otázky ovšem mohou nastat v případě hospodaření za rok 2013.

„Znovu ale říkám, že k pochybnostem o neschválení spíš nešťastně přispěl Petr Dvořák. Pokud si tedy doopravdy lobbisty najal,“ uzavřel Komárek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…