Komentátor Luboš Palata: Británii z EU vyhnali východoevropané. Je otázka, jestli Unie rozšíření o nás vůbec přežije

29.06.2016 9:53

Vinu za odchod Velké Británie z EU dává komentátor Luboš Palata východoevropským státům. Přesněji tomu, že lidé z těchto zemí zaplavili britský pracovní trh. Palata o tom píše v dnešní Mladé frontě Dnes.

Komentátor Luboš Palata: Británii z EU vyhnali východoevropané. Je otázka, jestli Unie rozšíření o nás vůbec přežije
Foto: Hans Štembera
Popisek: Brexit, ilustrační koláž

„To my Češi, Poláci, Maďaři, Slováci, Lotyši a další jsme se stali hlavním důvodem, proč Spojené království opouští přístav Evropské unie a po desítkách let odplouvá do vod obnovené plné nezávislosti,“ píše Palata s tím, že Velká Británie se hned otevřela přistěhovalectví z nových zemí Unie, ale jako první tento nápor nevydržela.

David Cameron, který se pokusil počátkem roku vyjednat takové podmínky, jež by mu umožnily udržet Británii v Evropské unii, narazil právě u nových států EU. Ty si žárlivě střežily výhody několika milionů svých občanů ve Velké Británii a nebyly ochotny ustoupit. „A ciráty jsme dělali i v tak jasné věci, že když někdo pracuje v Británii a děti nechá doma, tak na ně přece nemůže brát britské přídavky,“ podotýká Palata.

Volný pohyb osob narazil na svůj limit

Přiznává, že volný pohyb osob je jednou ze základních svobod Unie. „Ale je to právě svoboda, která v Británii viditelně narazila na svůj limit. Je třeba si položit otázku, zda je normální, aby se nové členské státy tempem milion lidí ročně vylidňovaly a aby se tito lidé stěhovali do staré, bohaté Evropy. Ta přitom posílá ročně desítky miliard eur opačným směrem, než míří oni migranti. Jsou státy, kterým za desetiletí ubylo deset dvacet procent obyvatel. To je obrovský problém jak pro domovské státy, z nichž tito lidé, většinou ti nejschopnější a nejvzdělanější, odcházejí, tak pro země, které je musí přijmout,“ píše Palata.

Vztek na Unii byl dost velký

Na druhou stranu přiznává, že Británie na přílivu lidí z chudších východních států krátkodobě ekonomicky vydělala. Jenže pro méně vzdělanou část Britů se stali noví přistěhovalci přílišnou konkurencí, která jim brala práci – sice takovou, již se často štítili dělat, ale prostě brala.

A tak vztek na Unii, která těmto lidem otevřela dveře do Velké Británie, byl dost velký na to, aby brexit dokázal zvítězit. „Zvláště, když zapšklí důchodci napochodovali k voličským urnám a mladí Britové, kterým ti Poláci a Češi už vlastně nevadí, zůstali doma,“ poznamenává Palata.

Můžeme za to my

Tvrdí, že za to, že lidé z naší části Evropy masově odcházejí, můžeme my. „Ne komunismus, ne Moskva, ale my, kteří nedokážeme smysluplně investovat ani obrovské peníze, které k nám přes Brusel směřují z bohaté části Evropy. Naše státy špatně fungují, naši oligarchové hrabou pod sebe, cizí investory necháváme, aby se tu chovali jako v Africe... Výsledkem jsou mizerné mzdy, za které se tu nevyplatí zůstat. Nejen doktorům,“ píše Palata.

„Mnohem víc bereme, než dáváme – na rozdíl od té staré, západní části EU. Má-li Unie rozšíření o nás přežít, tak právě tohle se musí změnit,“ dodal Luboš Palata.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…