Komentátor: Pražská kavárna nezafungovala jako pojítko mezi lidmi

29.10.2016 10:02

Nad kauzou o jeden den později odvysílaného pořadu Show Jana Krause se v dnešní Mladé frontě Dnes zamýšlí její redaktor Vojtěch Srnka.

Komentátor: Pražská kavárna nezafungovala jako pojítko mezi lidmi
Foto: Nejvic.info
Popisek: Moderátor a herec Jan Kraus

Připomíná, že na začátku „Bradyho“ dílu Show Jana Krause vystoupili zástupci té veřejnosti, které se začalo přezdívat „pražská kavárna“. V čele s Michaelem Žantovským a Michaelem Kocábem se přišli vymezit vůči prezidentu Zemanovi.

Podle Srnky se ukázalo, že zveřejnění záběrů hraje do not prezidentu Zemanovi.

Proslovy odpůrců Zemana totiž mnohým obnovily nejhorší vzpomínky na prezidentskou volbu a připomněly jim, proč ve druhém kole nešli volit nebo proč hodili hlas současnému prezidentovi. „Osobnosti, které tehdy ‚pomohly‘ Zemanovi na Hrad, stále neopustilo přesvědčení o neomylnosti vlastních názorů. A velká část národa to vnímá jako projev nadřazenosti nepříliš odlišný od toho, jímž ji obdařují lidé z Hradu,“ píše Srnka.

Poukazuje na průzkum agentury Median ohledně voličských preferencí pro nadcházející prezidentské volby. Z něj prý vyplývá, že pokud má mít Zemanův protikandidát šanci ho porazit, nesmí ho pořád za každou cenu kritizovat. „A už vůbec nesmí urážet jeho voliče. Vyhraněných protizemanovských voličů je totiž ve společnosti jen asi 20 procent. A k těm musí Zemanův protikandidát získat i ty, kteří mají na prezidenta neutrální názor a dokážou se na něj občas naštvat,“ vysvětluje Srnka.

Podle něj tak povýšené odsudky v Krausově pořadu by pro tyto voliče mohly posloužit spíš jako odstrašující příklad. „A naopak Zemanovi v rámci jeho nesmírně ostudné kauzy Brady pomoct. Pražská kavárna totiž nezafungovala jako pojítko mezi lidmi naštvanými kvůli nevyznamenání muže, jenž přežil holokaust, ale jen mezi těmi, kteří jsou na prezidenta naštvaní neustále. A ty ostatní ze svých řad opět vyčlenila. Tak se Zeman porazit nedá,“ uzavírá Srnka své zamyšlení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…