Komentátor Steigerwald popisuje dva příběhy Karolíny Peake. Vyberte si

15.12.2012 22:11

Na ministerstvu usedla granátnice a kdo by se na ni chtěl mračit, poletí, varuje Karel Steigerwald ve svém komentáři pro deník Mladá fronta Dnes. Nástup Karolíny Peake na Ministerstvo obrany se podle něj dá vnímat dvěma způsoby: jako příběh negativní nebo naopak pozitivní. Tato dvojkolejnost prý vystihuje podstatu české politiky - nesrozumitelnost.

Komentátor Steigerwald popisuje dva příběhy Karolíny Peake. Vyberte si
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus jmenoval nové ministry. Karolínu Peake ministryní obrany, Zbyňka Stanjuru ministrem dopravy a Petra Mlsnu ministrem bez portfeje

Ten první, negativní, je příběhem ženy, která se z ničeho najednou vyšvihla až nahoru. "Šmik šmik, dva ministři padli a ona je ze dne na den ministryní obrany. To vylekalo opozici i prezidenta. Žena a válka? Pardon, žena a obrana?" píše Steigerwald.

Prezident ji popsal jako štíhlou dívenku, a tak tato dívenka prý vešla "dožraná" do úřadu a ve vzteku začala kosit generály, aby dokázala, že není žádná křehotinka, aniž by vysvětlila, jak ji myšlenka s propouštěním tak rychle hned ráno napadla.

Nejlepší obrana? Útok

Druhý příběh je příběh pozitivní a vnímá Peake jako pečlivě připravenou političku, která měla vše promyšlené a prokonzultované s odborníky i generály. "Vyrazila náhle, než se protivník vzpamatuje. Je to vojenské, útok je nejlepší obrana, to musí generálové pochopit. Jedno je jisté. Premiér s ní neoře, oře sama," píše s nadsázkou komentátor MF Dnes.

Peake prohlásila, že na ministerstvu mají být pouze civilní osoby, generál tam nemá co hledat. Divné prý je, že tyto nápady přiletěly tak náhle, přes noc. "Prostě je tu plán, je koncepce, jen jsme o ní ještě neslyšeli, zejména v předvečer jmenování Peake ministryní. Ani premiérovi o plánu neřekla. Takže ani nevíme, jestli je to plán dobrý," ironizuje Steigerwald.

Vyberte si, jak chcete

Každý si má vybrat, který příběh je mu bližší. Podle nálady, osobního založení, podle sympatií či antipatií k této ministryni. Jisté je, že tyto rozdílné interpretace vystihují stav české politiky, kterým je podle komentátora nepochopitelnost, nečitelnost a nesrozumitelnost, z které pravděpodobně pramení i nechuť veřejnosti k politice.

Peake a celá vláda by si měla uvědomit, že nemají společnost strašit záhadami, ale mluvit jasně a domluveně: tak a tak vládneme.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tlak veřejnosti a médií na obchodní řetězce polevil. A už se to děje zase

20:50 Tlak veřejnosti a médií na obchodní řetězce polevil. A už se to děje zase

Dubnovou inflaci nasměrovalo vzhůru především nečekané zdražení potravin. „Pokud zákazník stále – a …