Komentátor uvažuje: Poučí se Američané z brexitu a odmítnou Trumpa?

02.07.2016 10:43

Redaktor časopisu Newsweek Daniel Anýž si v komentáři pro sobotní Lidové noviny klade otázku, zda brexit posílí šance na zvolení miliardáře Donalda Trumpa prezidentem USA, nebo je naopak oslabí. Trump těží z podobné frustrace, jakou pociťovali lidé hlasující pro odchod Británie z EU. Jejich euforie a pocit svobody rozhodnutí, vystřídala kocovina a otázka, co bude dál? Američané se z britského vývoje mohou poučit.

Komentátor uvažuje: Poučí se Američané z brexitu a odmítnou Trumpa?
Foto: repro Fox News
Popisek: Donald Trump, republikánský kandidát na prezidenta USA

Britové si minulý týden řekli, že už nají Bruselu plné zuby a řekli EU sbohem. Ve stejné době do země přijel republikánský kandidát na prezidenta USA Donald Trump a ve Skotsku pochválil Brity, že se rozhodli správně. Možná mu uniklo, že většina Skotů hlasovala pro setrvání v EU, ale to mohlo být Trumpovi v podstatě jedno. Poslal tím vzkaz především Američanům: I vy můžete odhodit okovy, naznačoval.

Otázka je, zda Američané na jeho rétoriku nakonec přistoupí. Frustrace z establishmentu je společná příznivcům brexitu i voličům Donalda Trumpa, ale ti druzí teď mají šanci vidět, kam může směřovat „krok do neznáma“. Po britském rozhodnutí obchází trhy nejistota. V ostrovním království se množí útoky na cizince a k dovršení všeho zlého není jasné, zda Velká Británie bude i nadále velkou. Pokud se od ní oddělí Skotsko a Severní Irsko, nastanou další problémy.

Američané si mohou vybrat mezi Trumpem a Hillary Clintonovu. Tu mají občané Spojených států před očima už třicet let a jsou z ní mnohdy unavení. Vědí o ní, že má své škraloupy. Na druhé straně představuje určitou jistotu. Jistotu, že vše bude fungovat alespoň tak, jako doposud a možná se i něco změní k lepšímu, byť jen zvolna.

„A možná nejdůležitějším poučením může být, že pravda, citovaná tak často, že působí jako otřepané klišé, má stále svoji váhu. Ano: každý hlas se počítá. Pro brexit většinově hlasovali starší voliči a zvítězili i proto, že těch mladších, kteří teď říkají, že ‚by bývali byli rádi zůstali‘, nepřišlo k urnám dost. Možná si řekli, že TO, tedy brexit, se přece nemůže stát. Ale stalo se. A stát se může i Donald,“ uzavírá Anýž.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…