Komunisté prý mají moc na dosah ruky. Plánují zakládat nové podniky

30.09.2012 17:20

Komunistům se blýská na lepší časy. Předvolební průzkumy ukazují, že v několika regionech se dokonce dotkly zlaté příčky. Jakou politiku by zastávali v případě, že se skutečně dostanou k moci? Na tuto otázku odpověděl předseda KSČM Vojtech Filip v rozhovoru pro server Týden.cz.

Komunisté prý mají moc na dosah ruky. Plánují zakládat nové podniky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip

Současný úspěch v předvolebních průzkumech odůvodňuje Filip především důkladnou přípravou na volby, a to nejen po stránce programové, ale i personální. Do karet jim však prý nahrála i sama vláda svými kroky, které české občany poškozují.

Mezi politické priority KSČM se podle Filipových slov řadí zejména zabezpečení dostupnosti zdravotní péče, podpora školství, zajištění kvalifikovaných rozhodnutí o územním plánu a doprava do zaměstnání v krajích, kde vládne nezaměstnanost.

Žádné znárodňování, ale zakládání nových podniků

Znárodňovat podniky v krajích se prý nechystá, neměl by ani tu možnost. Plánuje však zakládat podniky nové. „Obce mají ústavní právo založit si podniky, které potřebují pro své fungování. Samozřejmě mohu uvést příklady, které se týkají přípravy silniční sítě a samozřejmě i nakládání s odpady. To jsme v podstatě odevzdali do rukou zahraničních firem, které ho spravují velmi draho,“ uvedl předseda KSČM.

Páteční útok na prezidenta, který provedl sympatizant komunistické strany, by prý pověsti strany neměl ublížit. „Je to individuální exces a já jsem ho jasně odsoudil. Samozřejmě, že to mohou před volbami zneužít proti nám, ale ať si každý udělá obrázek sám,“ prohlásil a dodal, že útok o činnosti komunistické strany nevypovídá zhola nic. Doufá jen, že to byl individuální incident, který se nebude opakovat a množit.

Na otázku, s kým by si v případě úspěchu v krajských volbách představoval možnou koalici, však odpovědět nechtěl. Prý je to ještě předčasné. Naznačil alespoň, že by se určitě nebránil spolupráci s ČSSD.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chudí, staří, nevzdělaní? Útok na odpůrce EU zničen pár větami

10:21 Chudí, staří, nevzdělaní? Útok na odpůrce EU zničen pár větami

Staří, v ekonomických problémech, nevzdělaní. Takoví jsou dle společného projektu agentury STEM a Če…