Konfederace politických vězňů jde proti Radě ÚSTR

05.04.2013 18:55

Konfederace politických vězňů (KPV) podpořila současného ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů Daniela Hermana. Zároveň konstatuje, že nové složení rady ústavu znesnadňuje jeho práci a plnění zákona o účastnících odboje a odporu proti komunismu. Podle zákona uznaní účastníci protikomunistického odboje obdrží peněžité ocenění 100.000 korun, pozůstalí manželé a manželky po nich poloviční částku.

Konfederace politických vězňů jde proti Radě ÚSTR
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Na jednání Rady Ústavu pro studium totalitních režimů

Mezi radou ÚSTR a jeho vedením panuje v poslední době velké napětí. Část rady by ráda z vedení ústavu odvolala jeho ředitele Daniela Hermana. Spor má i politickou rovinu. ODS obviňuje levici z toho, že se snaží ÚSTR zlikvidovat, ČSSD to odmítá, tvrdí ale, že ústav nemá respekt u odborné veřejnosti.

Obavu z toho, že rada chce politicky a ideologicky ústav ovládnout, vyjádřilo tento týden v prohlášení také zhruba šest desítek osobností veřejného života. Nyní se připojila Konfederace politických vězňů, které šéfuje bývalá předsedkyně rady ÚSTR Naděžda Kavalírová.

"Dokazování odhalené pravdy jde proti zájmům levicově orientovaných členů Senátu a Parlamentu, jakož i účastníků disentu, původně členů komunistické strany," stojí mimo jiné v prohlášení konfederace. Vyjadřuje také obavu, že personální změny v ÚSTR mohou přinést oddálení, zpomalení či úplné zastavení vyřizování žádostí o uznání 3. odboje. Žadatelé jsou totiž převážně ve vyšších věkových skupinách a mají zdravotní problémy. "Pod vedením současného ředitele Daniela Hermana je naplňování litery zákona zajištěno," uvádí prohlášení nakonec.

"Většina nových členů Rady se netají úmyslem odstranit současné vedení Ústavu a následně realizovat dramatické personální, strukturální a ideové změny jak v ústavu, tak následně i v Archivu bezpečnostních složek," uvedli pak signatáři dřívějšího prohlášení, mezi nimiž je například režisér Jan Svěrák, kardinál Miloslav Vlk, bývalý ministr Alexandr Vondra či europoslankyně KDU-ČSL Zuzana Roithová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

17:01 Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

POHLED IVANA HOFFMANA Sprnová olympiáda v Paříži se Emmanuelu Macronovi zdá vhodnou příležitostí, ab…