Koordinátor Hate Free: Správná podprsenka se zalekla. Denně mi vyhrožují oběšením

27.04.2016 9:07

Téměř denně je nám vyhrožováno oběšením, svěřil se v rozhovoru pro server Aktuálně.cz koordinátor vládní kampaně HateFree Lukáš Houdek.

Koordinátor Hate Free: Správná podprsenka se zalekla. Denně mi vyhrožují oběšením
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prahou se prohnal pochod Prague pride 2013

Několikrát jsem byl v restauraci napaden proto, že jsem tam byl s klukem

Server upozornil, že prodejna Správná podprsenka se bezprostředně po víkendových útocích rozhodla z projektu „HateFree zón“ vystoupit. Její majitelka řekla, že se podle ní projekt vymkl z rukou a zdá se jí moc radikální. „Skutečně potřebují mít místa, kde se zákazníci nemusí bát nenávistných útoků, na dveřích samolepku?“ zajímalo server. Houdek odpověděl, že když byla síť HateFree Zone vymýšlena, vycházelo se ze zkušeností řady lidí, kteří byli napadeni pro to, kým jsou. Ať už pro svou etnickou nebo náboženskou příslušnost, sexuální orientaci a podobně. „Lidé, kteří takové zážitky mají, se pak mohou uzavírat do sebe, nechtějí nikam moc chodit, jejich kvalita života se značně snižuje. Chtěli jsme proto vytvořit síť rozličných míst, která dají veřejně najevo, že je u nich vítán každý. Zní to banálně, ale banální to podle nás není,“ vysvětlil. Na důkaz toho uvedl, že sám byl několikrát napaden v prostorách restaurace nebo hospody proto, že tam byl s klukem. „Přestože jsem byl už tehdy se sebou smířený, otřáslo to se mnou. Zejména ten nezájem okolí,“ svěřil se.

Celý text je ZDE

Je otázkou, nakolik útočníkům skutečně šlo o hákové kříže

K tomu, že majitelka obchodu Správná podprsenka hned v neděli na Facebook napsala, že z projektu Hate Free zón odstupuje Houdek uvedl, že to je přesně to, o co útočníkům zřejmě šlo.

Ohledně toho, že se na výlohách vedle nápisů, které přály HateFree smrt, objevily také neonacistické symboly Houdek uvedl, že to může souviset s tím, že sami proti neonacismu vystupují. Spíše si ale myslí, že šlo o jednoduché sdělení. „Je otázkou, nakolik těm útočníkům o ty hákové kříže skutečně tolik šlo, nebo zda to byla zejména šoková metoda, aby bylo zastrašení účinnější. Odpovědět na to nedokážu a zjistíme to zřejmě až na základě vyšetřování policie,“ uvedl.

Od napadení se přihlásilo skoro 30 nových míst do projektu HateFree zón

Po útocích byly všechny HateFree zóny kontaktovány. „Snažili jsme se jim vyjádřit podporu, upozornit na možnost napadení a přidali jsme i případné instrukce, kdyby se tak stalo. S obavami se nám zatím žádná z nich nesvěřila, což ale neznamená, že je nemají. Nutno však podotknout, že se nám od napadení přihlásilo téměř 30 nových míst po celém Česku,“ řekl Houdek.

Přiznal, že jeho týmu je na sociálních sítích vyhrožováno v podstatě každý den. „Skoro denně se objeví někdo, kdo nám hrozí oběšením. Někteří internetoví uživatelé jdou dál a píší nám také maily nebo soukromé zprávy na Facebooku. Některé z výhrůžek jsme konzultovali s policií, zejména v souvislosti s plánovanými akcemi, abychom zajistili bezpečí návštěvníků,“ prohlásil.

Nenávist se začíná přesouvat z internetu do ulic

Má také dojem, že se nenávist z on-line prostoru začíná přesouvat na ulici. „Ukazují to nejen podobné útoky, jaké se staly o víkendu, ale například také výpovědi muslimů, se kterými jsme v kontaktu. Ti se čím dál více bojí opouštět své domovy, protože se často setkávají s různými nepříjemnostmi,“ řekl.

Zdá se mu, že se česká společnost polarizuje. „Obecně jsou k tomu lidé často nuceni – jak médii, tak různými hnutími. Člověk může mít pocit, že si musí nutně vybrat, že musí být nutně pro něco, nebo proti něčemu, že není možné, aby byl někde uprostřed. To může řadu lidí dost frustrovat. Pak už se jen velmi těžko hledají nějaké mosty mezi dvěma domnělými tábory,“ uvedl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…