Korytář na plotě, stromě i městském majetku. Lidé od sesazeného primátora Liberce se neptali a vylepovali všude

04.10.2014 9:48

Do absurdních rozměrů se dostává předvolební kampaň v Liberci. Hnutí Změna podle svých kritiků vylepilo své plakáty i na místech kde k tomu nemělo povolení.

Korytář na plotě, stromě i městském majetku. Lidé od sesazeného primátora Liberce se neptali a vylepovali všude
Foto: archiv strany / FB
Popisek: Ohlédnutí za kampaní Změny pro Liberec s Janem Korytářem v čele

„Změna své plachty a plakáty dává doslova všude. Bez ohledu na povolení, bez ohledu na soukromý majetek,“ napsal místní publicista Zdeněk Soudný. Lídr Změny Jan Korytář pochybení uznává. „Ale teď odstraňují naše plakáty i na místech, kde jsme domluveni s majiteli soukromých pozemků,“ prozradil ParlamentnimListům.cz.

Do Změny se v této souvislosti pustil publicista Zdeněk Soudný v místním internetovém týdeníku. „Změna své plachty a plakáty dává doslova všude. Bez ohledu na povolení, bez ohledu na soukromý majetek. Stejně tak se ukazuje, že její odborníci na ekologii dobře ví, co potřebují stromy. I ty jsou totiž označkovány plakáty tohoto uskupení,“ napsal. „Na jedné straně poučují, jak se chovat, co dělat a co nikoli, jak je potřeba respektovat pravidla a jednat podle nich. Moralizují a snaží se sebemenší pochybení politických protivníků využít ve svůj prospěch. Na straně druhé si sami příliš hlavu nelámou s tím, aby pravidla dodržovali,“ dodal.

Vzhledem k tomu, že zmíněné periodikum a její publicista jsou se Změnou ve stavu studené války, vyrazil redaktor ParlamentnichListů.cz osobně zkontrolovat stav v ulicích Liberce. Prošel od centra města k podhůří Jizerských hor do Lidových sadů. Tedy do oblasti, kde je stromů poměrně dost. Dokonce až tak, že někde vytváří les. Viděl stovky, možná tisíce stromů, ale nikde žádný výlep. Jiné to bylo na domech či plotech. Zde všude se objevovaly plakáty různých politických uskupení včetně těch od Změny. Místní hnutí Nos obsadilo sloupky veřejného osvětlení či dopravních značky. Vše ale s největší pravděpodobností na povolených místech.

Nejhezčí liberecký předvolební poutač je brouk

Asi nejhezčí liberecký billboard se v pátek 3. října nacházel v ulici 5. května před obchodním centrem Plaza. Zde má svůj předvolební koutek umístěn spolufavorit libereckých voleb hnutí ANO. U něj stál klasický Volkswagen brouk s předvolebními motivy. „V místní části Vratislavice nad Nisou za nás kandiduje Milan Bumba z Porsche klubu,“ vysvětlil lídr ANO v Liberci Tibor Batthyány. Pro připomenutí – geniální konstruktér Ferdinand Porsche, který se však bohužel zapletl s nacisty, se narodil právě ve Vratislavicích.

O něco níže, u libereckého Domu kultury, měla svůj stánek rozložena Změna pro Liberec, která se ve dvou předvolebních průzkumech umístila na prvním místě těsně před hnutím ANO. Zde postával Jiří Čeček. „Ano, o tom problému vím. Rozdali jsme plakáty našim nadšeným dobrovolníkům. Varovali jsme je, ať je vylepují jen na k tomu určených místech, ale úplně nás patrně neposlechli,“ vysvětlil s tím, že město potom nařídilo plakáty strhnout. „Ale zajděte si za Janem Korytářem, ten vám to okomentuje,“ poradil.

Nedaleko odtud v kanceláři hnutí Změna poskytl Jan Korytář ParlamentnimListům.cz toto vyjádření. „Lhal bych, kdybych řekl, že někdo z našich lidí, kteří s námi spolupracují, to nevylepil na nějaké městské místo. Může se to stát. Pokud se to stalo, je to chyba. Je v pořádku, když nás na to někdo upozorní. My ty plakáty odstraníme. Nebo tak učiní město,“ konstatoval. „Bohužel nám ale podle našich informací sundávali plakáty i ze soukromých plotů, kde máme dohodu s majiteli. Tady jsme si věc vyjasnili s náměstkem Šolcem, že se nám tam zase vrátí,“ zmínil. „Kromě toho se nám však stává, že naše plakáty mizejí. Třeba na Kunratické či v Husitské ulici. Nejde jen o jedno místo. Patrně někdo jezdí po městě a plachty odstraňuje,“ upozornil.

Když se kácí les, létají třísky

ParlamentníListy zavolaly mluvčí města Liberce Zuzaně Minstrové s otázkou, co ví o nelegálních výlepech. „Co jsem zaslechla, lidé si na magistrátu stěžovali na nelegální výlepy plakátů nejen Změny, ale i jiných stran. Ale vím i tom, že náměstkovi primátorky Kamilu Janu Svobodovi někdo uřízl plakát i na povoleném místě. Takže vznikají kolem toho i zmatky,“ upozornila.

Lidovci si zažili s billboardy patálii už před několika dny. Billboard se Štěpánem Matekem, lídrem KDU-ČSL do komunálních voleb v Jablonci, nevisel ve svém městě, ale v Liberci a údajně i České Lípě. „Ale už je to v pořádku,“ sdělil Kamil Jan Svoboda, který je jedničkou lidovců v Liberci. „Jsou oficiální plakátovací plochy, na kterých někdo politiky strhává. Což se stává asi všem. Pak jsou politické strany i podnikatelé, kteří si dávají plachty na místa patřící městu. Upozornili jsme úředníky, aby veškerý černý výlep sundali. Ale když se kácí les, létají třísky. V ulici 5. května jsme měli na plotě s povolením soukromého majitele plakát. Pověřený pracovník tady sundal i nás. Požádal jsem ho o vrácení plachet a pověsili jsme se tam znova,“ vysvětlil náměstek liberecké primátorky.

Zkušenost s horlivými vylepovači má i místní hnutí ANO. „Stalo se to dva týdny před volbami do Evropského parlamentu. Dal jsem si záležet na tom, abychom měli nově udělanou nástěnku. Ráno přijdu do práce a na nástěnce asi dvacet nálepek Eduarda Kožušníka, kandidáta ODS do evropských voleb. I když to nebylo na první pohled patrné. Bylo tam něco ve smyslu ´Všichni volí Edu´. Chvíli jsem pátral, o koho jde. Pak mi trvalo hodinu, než jsem nálepky z nástěnky odstranil,“ vzpomněl dnes již s úsměvem krajský předseda ANO Tibor Batthyány.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …