Krach EU: Blíž, než si myslíme? Už se nacvičuje, co pak

16.11.2017 12:52

Německé ministerstvo obrany připravilo pro nejhorší případy pozoruhodný scénář. Je časován do roku 2040 a počítá s variantou, že na území EU nastane rozvrat a chaos.

Krach EU: Blíž, než si myslíme? Už se nacvičuje, co pak
Foto: Václav Fiala
Popisek: Na předvolebním mítinku Angely Merkelové v Pasově

Dokument nazvaný Strategická perspektiva 2040 nedávno unikl do časopisu Der Spiegel. Počítá s vývojem, který je z pohledu Německa negativní. Rozvrat EU, konflikt mezi Východem a Západem, ve kterém se některé členské státy připojí k Rusku.

Jak dodává The Guardian, zásadní zprávou je už to, že německá vláda podobný „krizový plán“ vůbec chystá. V Německu mají podobné „černé scénáře“ tradici již od roku 1850.

VÍCE Z THE GUARDIAN

Celkem bylo vypracováno šest scénářů, odhadujících vývoj od nejoptimističtější varianty po tu nejpesimističtější.

Scénáře měly být v Berlíně vypracovány v roce 2015. Důvodem mělo být překvapení Německa z událostí kolem anexe Krymu, kdy kancléřka Merkelová nebyla schopna smysluplně reagovat.

ANGLICKY O SCÉNÁŘÍCH PÍŠE I NEWSWEEK.

„Nejhorší scénář je šestý, ve kterém se počítá s rozpadající se EU, oslabováním USA a marnými pokusy překonat erozi světového řádu,“ píše o scénáři Der Spiegel.

Samotný scénář jako hlavní problém nezmiňuje terorismus, ale ztrátu podpory ekonomického systému ze strany veřejnosti a vysokou migraci.

Méně závažné scénáře počítají například s tím, že se od Evropské unie oddělují okrajové členské státy a roste neporozumění s USA.

Důkazem, že černý scénář byl reflektován, má být i zarputilý odpor téměř celé německé politiky, včetně kancléřky Merkelové, k plánu francouzského prezidenta Macrona na posílení hospodářské integrace.

Ohledně vztahu veřejnosti k EU je za nejožehavější považována otázka, co vlastně lidem nabídnout. Jediné, čím se může EU voličům pochlubit, jsou úspěchy volného trhu, přitom právě toto téma voliči příliš neoceňují.

Jako příklad, jak to Německo „neumí“ s ostatními zeměmi, je ukazováno Řecko. Německé chování je prý dramaticky odlišné třeba od Číny, která do země stále investuje, zatímco bruselští úředníci se prý chovají jako „pijavice“.

Navíc podle zprávy těchto nálad veřejnosti využívá Rusko ke své hybridní válce.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…