Krásná příroda, kde ale o práci nezavadíte. Beznaděj na Šumavě

02.04.2016 20:27

ČESKÉ HOSPODÁŘSTVÍ Desítky lidí, někdy celých rodin bez práce, více než 13procentní nezaměstnanost. Tak se žije v Loučovicích na Českokrumlovsku. Obec, která díky okolní nádherné přírodě připomíná pohádku, se v minulých letech pro mnohé, kteří tady žijí, změnila bohužel spíše tak trochu v peklo. Vše odstartovalo uzavření papíren, ve kterých pracovala velká část místních obyvatel. Situaci zhoršilo i uzavření místní pily.

Krásná příroda, kde ale o práci nezavadíte. Beznaděj na Šumavě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Národní park Šumava

Papírny s názvem Vltavský mlýn skončily v Loučovicích v roce 2010, tedy před šesti lety. Poté sice ještě na chvíli v omezeném provozu fungovaly, nakonec ale skončily úplně. Do doby, kdy začaly mít problémy, fungovaly více než stovku let. V roce 1886 je založil česko-německý podnikatel Arnošt Porák. Byly obživou pro velkou část místních lidí, někdy doslova pro celé rodiny, generace… Stovky lidí se tak vlastně ze dne na den ocitly bez práce. Pokud někdo už měl to štěstí a práci našel, musel za ní jezdit někdy až desítky kilometrů daleko. Práci až v přibližně 60 kilometrů vzdálených Českých Budějovicích našel po uzavření loučovických papíren například Jiří Bašta. Poté, co i tam závod zavřeli, sehnal práci ve 30 kilometrů vzdálené Kaplici. „V papírnách v Loučovicích jsem pracoval 32 let,“ říká muž.

Jak říká starosta Loučovic Jan Kubík, v podstatě ve stejných letech, jako se zavřely papírny, skončila v Loučovicích i pila. I tam přišlo o práci více než 40 lidí.

„Nakonec tady na Šumavě skončily skoro všechny pily,“ říká starosta.

Někteří lidé právě kvůli tomu, že práce v Loučovicích ani okolí pro ně prostě nebyla a není, nakonec Loučovice i přesto, že je zde držely často kořeny několika generací, odešli. Jak říká starosta Kubík, v tomto směru se situace v Loučovicích už přece jen trochu uklidnila. Někteří lidé sehnali práci i v blízkém Rakousku. To se ale týká spíše mladší generace. U starších lidí byl problém jak jazyková bariéra, tak právě i to, že někteří v době skončení papíren byli třeba jen několik let před důchodem.

CELÝ SERIÁL PL.CZ "ČESKÉ HOSPODÁŘSTVÍ" ZDE

V papírnách pracovala určitou část svého života například i Jana Hamerszmitová, která je už v důchodu.

„Práce tady není. Žijete tu jako na vesnici, je tady všechno dvakrát, třikrát dražší než ve městě, protože se to všechno dováží. Ale je tady zase klid. Je to tady krásné. Já bych nikam jinam nešla,“ říká důchodkyně, která má čtyři syny. Tři z nich stále bydlí v Loučovicích a dva z nich dojíždějí desítky kilometrů daleko.

„Jeden je sklenář, tak dojíždí do Brodu, druhý do Rychnova za Dvořištěm, kde pracuje jako automechanik. Ten třetí je mašinfíra,“ říká paní Jana.

Nová naděje, která zhasla

Před několika lety se v Loučovicích začalo mluvit o tom, že v bývalých papírnách se opět začne pracovat. Neměl se zde ale už vyrábět papír, ale LED osvětlení. Areál koupila česko-německá společnost a místní lidé zadoufali, že zase bude dobře. „Z toho ale nakonec sešlo,“ říká starosta.

„Ukázalo se, že areál papíren byl v tak dezolátním stavu, že investice by byla náročnější, než kdyby se ta nová fabrika postavila na zelené louce,“ vyjádřil se krátce po krachu tohoto záměru i podnikatel, který v Loučovicích provozuje hotel.

„Nám by kraj nejvíce pomohl, kdyby tady tekla divoká voda,“ říká starosta a vysvětluje, že to by přilákalo velké množství vodáků. Obec se snaží o to, aby mohli vodáci splouvat Čertovy proudy na Vltavě pod Lipnem častěji, než je to zatím možné. Doposud to bylo totiž možné jen při upouštění vody z přehrady nebo při vodáckých závodech. Starosta Jan Kubík už před časem mluvil i o tom, že by určitě pomohlo určité propojení sousedního Lipna nad Vltavou právě s Loučovicemi. Lipno nad Vltavou si totiž i díky velkému zájmu turistů vede už několik let velmi dobře.

„Máme několik společných projektů, mezi nimi je právě i ta divoká voda, propojení lyžařského areálu…,“ vypočítává starosta. Loučovicím by mohl pomoci i olympijský park, který vyroste v létě právě na Lipně. „Snažíme se, aby to tady vypadalo hezky, lidé tudy budou projíždět a některým místním podnikatelům by to mohlo určitě pomoci,“ říká starosta.

Místo papíren vyroste ubytování pro turisty?

Po bývalém areálu papíren zůstalo jen několik budov. Zbytek papíren srovnaly se zemí stroje, zůstala po nich jen holá pláň. „Zbouralo se asi 90 procent. Zůstaly jen hala a administrativní budova,“ říká starosta Jan Kubík.

Jak říká, dochází k posledním úpravám areálů bývalých papíren a budou připraveny k prodeji. Dobrou zprávou je, že na jeden z nich už je potenciální zájemce. A podle posledních informací by se mělo místo využít právě na rozvoj cestovního ruchu.

„Měly by zde být nějaké ubytovací kapacity pro turisty,“ říká starosta s tím, že turisté by samozřejmě mohli přinést práci, a to například pro místní obchůdky a restaurace. Zdejší lidé navíc doufají, že by nějaká pracovní místa mohla vzniknout právě i přímo kolem nového ubytování pro turisty. „Jakákoliv pracovní nabídka je v Loučovicích vítána. Pracovních příležitostí tady opravdu moc není a lidé musejí za prací stále dojíždět,“ říká Jan Kubík.

Práce není, ale je tady krásně

Přestože se někteří lidé z Loučovic odstěhovali, jiní si naopak neumějí představit, že by mohli žít někde jinde. I oni ale připouštějí, že život tady není lehký. „Je to bída, tady. Práce není. Já jsem se sem vrátil na důchod z Kanady, mám tady rodinu,“ říká Josef Šmalinský, pro kterého jsou Loučovice přes všechny zdejší problémy zkrátka tím opravdovým domovem.

Tak trošku zarážející je, že v Loučovicích, kde žije zhruba 1 700 lidí, jsou hned čtyři obchody s potravinami. „A všechny žijí,“ usmívá se starosta.

Práci právě díky jednomu obchůdku s potravinami, který je hned blízko obecního úřadu, má například Miroslava Vachová, která v Loučovicích žije 54 let.

I ona působila v papírnách 35 let. Měla ale vlastně tak trochu štěstí, že ze zdravotních důvodů skončila dříve, než se dveře papíren zavřely, a našla si práci v nedalekém Vyšším Brodě. Nezasáhla ji tak ta náhlá obrovská vlna nezaměstnanosti v Loučovicích jako její sousedy a kamarády. O práci v papírnách po jejich zavření ale přišel její manžel Josef Vach. „Ten tam pracoval od svých 16 let, takže 45 let,“ říká Miroslava Vachová.

Dodává, že manžel skončil na úřadu práce a poté šel do předčasného důchodu.

„Nic jiného mu nezbylo,“ vysvětluje sympatická paní.

„Lidé musejí jezdit do práce daleko a žádná sláva to opravdu není. Zaměstnanost tady není prostě žádná,“ dodává a i ona doufá, že alespoň na léto pomůže trochu letní olympiáda na Lipně.

„Budou tady mít lodě, stany, auta,“ vypočítává Miroslava Vachová.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

15:58 „Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

Co říkají lidé o vakcinaci? Jedná se o zločiny na lidskosti? Kdo vyvolal covid? Kdo z toho udělal ce…