Křetínský chce dát lidem kvalitnější zpravodajství. Najdou ho prý v Blesku

05.09.2014 8:40

Průmyslový magnát Daniel Křetínský by chtěl pomocí titulů, které vydává jím spoluvlastněné vydavatelství Czech News Center Holding (dříve Ringier), zvednout úroveň zpravodajství v České republice. Tištěná média prý stále více vytlačuje internet, na kterém ovšem čtenáři získávají pouze povrchní informace, což by v konečném důsledku mohlo vést ke snížení gramotnosti obyvatelstva. K nápravě by Křetínskému měla pomoci i vlajková loď jeho vydavatelství – deník Blesk.

Křetínský chce dát lidem kvalitnější zpravodajství. Najdou ho prý v Blesku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Denní tisk, ilustrační foto

„Jsem přesvědčen, že je třeba zasadit se o to, aby v Česku existovalo kvalitnější zpravodajství v nejširším slova smyslu, tedy každodenní profesionálně připravené, strukturované a komplexní informace o tom, co relevantního se pro občana odehrálo,“ uvádí v rozhovoru pro MF Dnes spolumajitel vydavatelství Czech News Center Holding, které vydává tituly jako je Reflex, Blesk či Sport.

Ke zhoršené kvalitě zpravodajství podle něj vede to, že tištěná média válcuje internet, jenž vede lidi ke zkratkovitosti a povrchnosti. „Člověk dostává neodborně sestavený a pokřivený informační mix. Je zahlcen zprávami a novinkami, ale nemá potřebné informace,“ míní Křetínský s tím, že by tento trend mohl vést obecně k poklesu politické a společenské gramotnosti obyvatelstva.

Pro někoho je důležitější Gott než politika

Ke zkvalitnění zpravodajství by měla Křetínskému pomoci i vlajková loď jeho vydavatelství – bulvární deník Blesk, který patří mezi nejčtenější české noviny. Ničemu prý nevadí, že je v něm zpravodajství podávané jednodušší a zábavnější formou a část obsahu tvoří zprávy o celebritách. „Zpravodajství není jen politika. Má dávat komplexní informaci o tom, co je pro adresáta relevantní, co ho zajímá a co by měl vědět. Pro mnoho lidí je důležitější, že se chystá turné Karla Gotta, než že se sešli dva ministři a nic nedohodli,“ myslí si průmyslový magnát.

Blesk by ale podle něj neměl poskytovat zkreslené informace, k čemuž prý v minulosti docházelo. Křetínský prý často viděl momenty, které hraničily s nedemokratickými tendencemi. „Na druhou stranu si myslím, že pokud si to politik zaslouží, měl by se od novinářů dočkat jednoznačné kritiky a ti by po něm měli jít mnohem ostřeji a tvrději, než se to děje dnes,“ podotýká Křetínský.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…