Krutost a hnusná pachuť. Benda, Bém i další promluvili o vylučování Nagyové. A Nečas...

14.11.2013 15:13

Místní sdružení ODS v Praze-Zličíně vyloučilo Janu Nečasovou, dříve Nagyovou. Proti tomu se ostře ohradil její manžel a expředseda ODS Petr Nečas, který naznačil, že by to mohlo vést k jeho odchodu z ODS. Co říkají na vyloučení a Nečasovo prohlášení předáci ODS?

Krutost a hnusná pachuť. Benda, Bém i další promluvili o vylučování Nagyové. A Nečas...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Nagyová a Roman Jurečko

Již dříve Nagyovou její místní sdružení vyzvalo, aby své členství ve straně zvážila. Údajným důvodem vyloučení má být, že nekomunikovala a nerespektovala usnesení strany.

Petr Nečas označil svou manželku za nevinnou oběť politického procesu, bude proto chtít, aby se k jejímu vyloučení vyjádřily orgány ODS na oblastní, případně i celostátní úrovni: „Byl bych nerad, kdyby to mělo znamenat počátek mého dramatického rozcházení se s ODS.“

ParlamentníListy.cz oslovily předáky ODS s dotazem, co si myslí o Nečasově vyjádření a zda souhlasí s vyloučením Nagyové. Některým členům ODS se vylučování moc nelíbí.

Vodrážka: Byli jsme donuceni ji vyloučit. Svoboda: Není to pravda

„Vyloučení Jany Nečasové jsme dostali za úkol od Regionální rady ODS Praha pod vedením Bohuslava Svobody. Pokud bychom tak neučinili, hrozilo, že by by nám bylo zrušeno oblastní sdružení ODS Praha 13. Neměli jsme tedy ani jinou možnost,“ řekl ParlamentnímListům.cz člen oblastní rady ODS Praha 13 a exposlanec David Vodrážka.

Předseda pražské ODS a poslanec Bohuslav Svoboda se ale proti Vodrážkově vyjádření ohradil. „Je to samozřejmě nesmysl. V záležitosti paní Nagyové přijala regionální rada jediné usnesení, a to 9. srpna 2013. V něm se říká, že bereme na vědomí výzvu oblastního sdružení Praha 13 ohledně pozastavení členství či ukončení členství v ODS Janě Nagyové. S tím, že pokud by si nepřevzala tuto výzvu, bude pražská regionální rada navrhovat Výkonné radě ODS zrušení členství paní Nagyové. Od té doby jsme o té věci nejednali. Ani s panem Vodrážkou, ani se zástupci místního sdružení, kde je paní Nagyová,“ řekl ParlamentnímListům.cz.

„To prohlášení pana Vodrážky považuji za snahu ovlivnit a zkomplikovat situaci těsně před regionálním sněmem pražské ODS, který má být 21. listopadu. V žádném případě regionální rada nepřijímala žádné stanovisko o tom, že by zrušila Prahu 13. Vzali jsme jen na vědomí informaci, že Praha 13 vyzvala paní Nagyovou, aby se s nimi spojila a jednala s nimi o pozastavení svého členství. To je vše,“ dodal Svoboda. 

Důvody pro vyloučení jsou velmi slabé

Místopředsedovi pražské ODS a poslanci Marku Bendovi se vyloučení Jany Nečasové (Nagyové) nelíbí. „Souhlasím s Petrem. Odůvodnění místního sdružení, že členka nekomunikuje, mi připadá jako důvod pro vyloučení opravdu velmi slabý,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Benda.

„S vylučováním, které se v ODS rozmohlo, zásadně nesouhlasím. Osobně jsem přítomen vylučování dvou pražských zastupitelů na pražské regionální radě a dodnes z toho cítím hodně hnusnou pachuť. Zlo plodí zlo a konflikty prohlubují konflikty. U mnoha současných představitelů ODS postrádám velkorysost. Bez ní se utápíme v malosti,“ míní senátor Milan Pešák.

S podporou Petra Nečase se v minulosti rušily celé oblasti

Senátor a člen ODS Praha 13 Petr Bratský ale míní, že rozhodnutí o vyloučení bylo správné. „Paní Nagyová v místním sdružení pouze platila členské příspěvky a na schůzky místního sdružení prakticky nechodila. Podle mého soudu se měla vzdát členství v ODS sama. Ve standardních zemích je to v těchto situacích samozřejmé. Petr Nečas to špatně vyhodnotil, jeho se to vůbec netýká. Moc mě mrzí, že to tak bere. Ale jak se říká, láska je slepá,“ vysvětluje senátor.

„S podporou Petra Nečase se v minulosti rušily celé oblasti. Bez jediného důkazu o provinění byly vylučovány stovky řadových členů. Petr Nečas k tomu jen říkal, že je potřeba vyslat jasný signál k veřejnosti. Sklízí, co zasel, a ODS na Praze 13 se s ním vůbec nerozchází, naopak neustále razí jeho doktrínu čištění ODS od kmotrů. Nebo byla Jana Nagyová někým zvolena? Bude dobře, když s touto zvrácenou logikou skončíme, a s Petrem Nečasem a jeho doktrínou se rozejdeme. Dostala nás totiž pod deset procent preferencí od voličů,“ říká člen výkonné rady Zdeněk Pánek.

Člen výkonné rady Jan Skopeček říká, že obecně nemá institut vylučování rád a nemělo by se dle něho v tomto podléhat mediálnímu tlaku. „Pro ODS je zároveň nezbytné, aby dokázala žít se svými bývalými předsedy, tedy i Petrem Nečasem. Na straně druhé i osobní peripetie Petra Nečase ODS velmi poškodily a například zaměstnání jeho nové manželky coby jeho poslanecké asistentky těsně před volbami bylo také těžko pochopitelné. Tudíž i výroky o případném dramatickém rozchodu považuji za neadekvátní a zbytečné. Chce to čas a ohleduplnost na obou stranám,“ dodal Skopeček.

Nečas se s ODS již rozešel

Poslanec a předseda středočeské ODS Petr Bendl míní, že k faktickému rozchodu mezi ODS a Nečasem již došlo: „Petr Nečas se těšil obrovské důvěře členské základny ODS a ani netuší, že o to větší frustraci a zklamání lidé od doby pádu jeho vlády prožívají. Je to kruté, ale já mám pocit, že k jeho rozchodu s ODS už dávno došlo. Jedni to možná berou s lítostí a jiní s naštvaností, ale ve výsledku je to bohužel totéž.“

„My jsme fakt banda sráčů! Skoro bych se vsadil, že nejhorlivější byli ti, kdo jí před tím lezli nejvíce do...“ napsal bývalý místopředseda ODS Pavel Drobil o svých spolustranících na Facebooku.

Ani senátor Tomáš Jirsa vylučování nefandí: „Nepovažuji to za šťastné. Nemyslím si, že by nám jako řadová členka mohla nějak škodit. Vylučování členů nám určitě neprospívá. Jana Nagyová-Nečasová prožívá těžké období. Navíc si myslím, že celá akce pana Ištvana může skončit velkou blamáží a paní Nagyová nemusí být ani odsouzena.“

Proti vyloučení Nagyové se tvrdě postavil šéf jihomoravské ODS a člen výkonné rady Jiří Kadrnka: „Pominu-li fakt, že uváděný důvod ukončení členství paní Jany z ODS nemá oporu ve stanovách, tak to ukazuje na nezralost až dětinskost hraničící s hloupostí od pražských kolegů nejen ze Zličína. Tento akt postrádající elementární špetku obyčejné lidské slušnosti bohužel souvisí s určitou nervozitou před pražským regionálním sněmem.“

Presumpce neviny

Exposlanec Pavel Bém připomíná, že Jana Nečasová nebyla odsouzena za žádný trestný čin a měla by platit presumpce neviny.

„V ČR zatím ještě stále platí presumpce neviny, i když se mílovými kroky přibližujeme ve svém chování i jednání padesátým létům, kdy naopak platila presumpce viny. Jana Nečasová navíc nikam nekandiduje. Její vylučování z ODS je tedy dalším prázdným výkřikem do tmy, kterou v současné době ODS prochází. Nebudu Petru Nečasovi oplácet kritikou za jeho vlastní kroky, které učinil v souvislosti s nezákonným zveřejněním takzvaných odposlechů mezi mnou a panem Janouškem. Přestože se jednalo o gigantické mediální monstrum postavené na virtualizaci pravdy, Nečas jako někdejší předseda ODS po mně žádal, abych opustil ODS. Touto cestou vylučování členů a rušení celých organizací nemůže nastat efektivní ´restart´ a resuscitace nemocného organismu,“ říká Bém.

Podle Béma je možné resuscitovat ODS, pokud se podaří splnit tři podmínky: „1) Vrátit se ke svému autentickému pravicovému programu. 2) Obnovit vnitrostranickou diskusi postavenou na pluralitě názorů a hlavně obnovit vnitrostranickou demokracii postavenou na úctě a respektu jednoho člena ODS k druhému. 3) Přestat se sebemrskačstvím, zapomenout na prázdný antikorupční politický populismus dnešních dnů, přestat se stydět za naši minulost, ba naopak – přihlásit se k ní a být na ni hrdý. To vůbec neznamená, že máme být slepí k našim chybám. Těch jsme nadělali dost, ale určitě ne více než ti druzí. Úcta a respekt k druhým začíná u vlastní sebeúcty.“

Nečas by se měl zamyslet nad tím, komu v poslední době naslouchal

„Proti vyloučení existuje možnost odvolání, takže rozhodnutí ještě není definitivní. Podstatné je stanovisko členky, ne pana manžela,“ uvedl místopředseda jihočeské ODS Jaroslav Zvěřina.

„Pokud by vyloučení paní Nagyové, nyní Nečasové, mělo znamenat to, že by se konečně ODS uměla vypořádat s členy, kteří pochybí, tak bych s tím neměl problém, i když v tomto případě, stejně jako u všech ostatních případů, které řeší policie nebo soudy, bych spíše využíval institut pozastavení členství v ODS do uzavření případu. K vyloučení bych přistoupil až v případě prokázání podezření. Například u bývalého poslance Pekárka. Měli bychom přistupovat ke všem stejně, a ne že někoho vyloučíme při podezření a toho, koho odsoudí, tak vyloučit nejsme schopni,“ říká místopředseda středočeské ODS a člen výkonné rady Raduan Nwelati

„Je to záležitost její mateřské organizace a Nečas by se měl zamyslet nad tím, komu v poslední době naslouchal,“ rýpnul si místopředseda ODS v Plzeňském kraji Roman Jurečko.

„To je plně věcí místního sdružení, kde je paní Nečasová členem,“ míní člen Výkonné rady ODS David Šeich.

„Omlouvám se, ale z médií jsem zatím nezískal zdůvodnění vyloučení, takže se mi k tomu těžko vyjadřuje. Doufám, že získám nějaké informace na pondělní výkonné radě. Do té doby to nemohu komentovat,“ uvedl poslanec a člen Výkonné rady ODS Martin Novotný.

Jak se vylučuje z ODS

Podle článku 3, odst. 4., písm. f) Stanov ODS členství ve straně zaniká mimo jiné zrušením členství místním sněmem z důvodu závažného porušení povinností stanovených v článku 3, odst. 9.

V tomto článku se píše, že člen ODS je povinen: spolupracovat na uskutečňování cílů strany a prosazování jejího programu, respektovat usnesení a rozhodnutí orgánů strany, dodržovat stanovy strany a prosazovat její programové zásady a cíle, platit členské příspěvky ve stanovené výši a stanovených lhůtách, neprodleně oznamovat místnímu sdružení změny osobních údajů, které jsou předmětem členské evidence. Pokud by měla být Nagyová vyloučena oprávněně, tak kvůli porušení některého z výše uvedených principů.

Proti rozhodnutí o nepřijetí, zrušení či neplatnosti členství se lze odvolat k příslušnému smírčímu výboru do 15 dnů po oznámení této skutečnosti. Dokud právoplatně není rozhodnuto o zrušení členství podle odst. 4, je dnem odvolání členství dotčeného člena pozastaveno. Příslušným smírčím výborem je smírčí výbor místního sdružení. Existuje celkově soustava místních, oblastních, regionálních a jednoho celostranického smírčího výboru.

Nagyová-Nečasová je stíhána kvůli údajné korupci v případu tří bývalých poslanců ODS Petra Tluchoře, Marka Šnajdra a Ivana Fuksy, kteří se vzdali mandátu a údajně za to přijali místa ve firmách se státní účastí, a kvůli zneužívání Vojenského zpravodajství ke sledování Nečasovy tehdejší manželky Radky. Kvůli této kauze padla vláda a Nečas se vzdal funkce předsedy ODS.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …