Kšeft matky exšéfa Primy a pražské dopravy: Vila za 200 tisíc

25.01.2012 8:28

Matka bývalého ředitele pražského dopravního podniku Martina Dvořáka Marie Nováková získala podle dnešních Hospodářských novin neprůhledným způsobem vilu v pražských Dejvicích. Koupila ji na podzim roku 2010 přes firmu Future Earnings s kyperskými vlastníky, kterou zastupoval David Marek z advokátní kanceláře Šachta & Partners.

Kšeft matky exšéfa Primy a pražské dopravy: Vila za 200 tisíc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlak ve stanici metra

Kancelář Šachta & Partners zastupuje také lobbistu Ivo Rittiga, který podle dokumentů Nadačního fondu proti korupci inkasoval provize z podezřelých zakázek pražského dopravního podniku. Nováková jakékoli souvislosti odmítá.

Je to absurdní, říká Dvořák

"Znám pana Šachtu asi 20 i více let. To, že dělali něco pro dopravní podnik a že tam byl zrovna můj syn, to je sice pravda, ale s tím já nemám nic společného," uvedla Nováková, spolumajitelka několika realitních kanceláří. Za jakou cenu vilu koupila, nejde podle HN dohledat. Dům je totiž psaný na Future Earnings a tu Nováková získala za 200.000 korun. Tvrdí však, že to nebyla konečná cena a že peníze za dům zatím splácí.

Martin Dvořák vedl pražský dopravní podnik od jara 2007 do loňského prosince, ještě předtím šéfoval televizi Prima. To, že by transakce souvisela s ním či zakázkami dopravního podniku, odmítá a považuje za absurdní. Za zmínku sttojí, dopravní podnik je největší městskou firmou, ročně dostává na provoz z rozpočtu hlavního města více než deset miliard korun. Má přes deset tisíc zaměstnanců.

Česká televize loni na podzim uvedla, že kontrakt mezi společností Neograph a dopravním podnikem na tisk jízdenek zprostředkovala firma Cokeville Asset Inc. se sídlem na Britských Panenských ostrovech, která za tuto službu získávala 17 haléřů z každé jízdenky. Za firmu jednal právník Peter Kmeť, který sídlí na stejné adrese jako Šachtovi advokáti. Podle Nadačního fondu proti korupci se navíc peníze vyváděné z pražského dopravního podniku na Britské Panenské ostrovy vracely přes advokátní společnost Šachta & Partners zpět do České republiky k lidem napojeným na dopravní podnik. Advokátní kancelář se proti tomuto tvrzení ohradila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…