Kurzovo Rakousko naruší „německou Evropu“, předpovídá komentátor Merkelové

20.10.2017 11:02

Komentátor Zbyněk Petráček se pro Lidové noviny zamyslel nad tím, že se rýsuje další opoziční síla pro Angelu Merkelovou. Jeho komentář pak převzal server NeviditelnýPes.cz.

Kurzovo Rakousko naruší „německou Evropu“, předpovídá komentátor Merkelové
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Merkelová

Petráček úvodem zkonstatoval, že Františka Palackého by výsledek rakouských voleb zřejmě potěšil. „V jeho pojetí Evropy mělo Rakousko smysl, jen když bylo protiváhou Německa. Když bránilo tomu, aby Německo dominovalo – mocensky, politicky, ideově – kontinentu. A výsledek nedělních voleb právě toto naplňuje,“ zmínil Petráček.

Podle jeho slov stačí tak jen nahlédnout do německých médií, která zmiňují, že v Rakousku vyhrál „bezduchý“ či „prostý“ populismus. Posun doprava je podle Petráčka vskutku očividný. „Lidovci i Svobodní si polepšili dohromady o 14 procentních bodů, zatímco socialisté zůstali na svém a i to mají za úspěch. Zajímavý je hlavně fakt, že posílili lidovci i Svobodní zároveň, ne jedni na úkor druhých, jak se stávalo dříve,“ zkonstatoval. To, jestli posun doprava znamená posun k populismu a xenofobii, to je už jiná věc. 

  • Původní text ZDE

„Kurz není protisystémový euroskeptik (a koneckonců ani dnešní Svobodní do toho šuplíku nepatří). Po volebním úspěchu oslovil své příznivce před vlajkami Rakouska a EU. Ale odmítá paušální tezi pokrokářů, že vše jiné je automaticky dobré a vítané. Podle odstupujícího kancléře Christiana Kerna (SPÖ) je třeba bránit ‚otevřené, moderní, demokratické a různorodé Rakousko‘,“ zmínil Petráček.

Závěrem položil dle jeho slov zásadní otázku: „Patří k tomu i široké přijímání skupiny, jejíž tradice, výchova i vzorce chování ztělesňují uzavřenost, protimodernost, nedemokratičnost a tažení proti různorodosti (odpadlictví) ve vlastních řadách?“ V odpovědi má dle Petráčka Kurz blíž ke Svobodným než ke Kernovým socialistům. „V tomto smyslu asi můžeme říci, že Kurzovo Rakousko naruší ‚německou Evropu‘ a bude ladit s tím, co chtěl Palacký,“ uzavřel.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…