Kvůli bezplatnému zdravotnictví klidně zemřu, zvolal Zaorálek. Z Reflexu ho upozornili, že už mu v tom případě moc času nezbývá

03.08.2017 16:26

Volební lídr ČSSD sáhl k velkému předvolebnímu gestu, když pravil, že za bezplatnou zdravotní péči je připraven zemřít. To je přitom tak velké gesto, že k němu nesáhl ani milovník vskutku teatrálních kousků – 45. prezident USA Donald Trump. Otázkou je, zda je tzv. bezplatné zdravotnictví, čili zdravotnictví placené ze stále vyšších daní z kapes nás všech, dlouhodobě udržitelné.

Kvůli bezplatnému zdravotnictví klidně zemřu, zvolal Zaorálek. Z Reflexu ho upozornili, že už mu v tom případě moc času nezbývá
Foto: pixabay.com
Popisek: Zdravotnictví, ilustrační foto

„Volební lídr socialistů Lubomír Zaorálek nedávno zahájil další kolo sporů o budoucnost českého zdravotnictví statečným výkřikem, že za udržení bezplatného zdravotnictví je připraven zemřít. K takové oběti není připraven ani takový drsňák jako Donald Trump, který chce stůj co stůj zrušit americkou zdravotní reformu svého předchůdce, Obamacare,“ píše Jana Bendová v komentáři pro Reflex.cz.

Pokud se k moci dostane pravice, možná vstanou z mrtvých poplatky ve zdravotnictví, možná si začnou více konkurovat i zdravotní pojišťovny a znovu uslyšíme o standardech zdravotní péče a o nadstandardech. Téma zdravotnictví bude ve středu zájmu Andreje Babiše, protože v tomto odvětví má svá želízka v ohni, skrze fond vlastní kliniky na umělé oplodnění.  

Ale bez ohledu na zájmy Andrej Babiše bude podle autorky dobře, když se do hry vrátí vícezdrojové financování českého zdravotnictví, když si bude moci občan vybírat mezi zdravotními pojišťovnami podle toho, jaké služby budou nabízet a jakou cenu za ně budou požadovat. Představa sociálních demokratů, že bude stačit financovat české zdravotnictví z daní a když bude peněz málo, tak prostě zvýší daně všem, se totiž dámě zdá dlouhodobě neudržitelná. Stačí se podívat, v jakých problémech se české zdravotnictví potácí v posledních dvou dekádách.

Celý komentář naleznete zde

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

8:04 Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

Rusové na Ukrajině dál postupují. Prý je to i kvůli tomu, že nejvyšší vojenský velitel ukrajinské ar…