Kyjev posunul závěr hlasování, účast převýšila očekávání

25.05.2014 19:29

Městská volební komise v ukrajinském hlavním městě Kyjevě se rozhodla prodloužit hlasování v prvním kole prezidentských voleb i po 19:00 SELČ, kdy podle původního harmonogramu měly být volební místnosti uzavřeny. Oznámila to agentura Unian. Důvodem jsou dlouhé fronty u volebních okrsků.

Kyjev posunul závěr hlasování, účast převýšila očekávání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protest na podporu Ukrajiny

Z rozhodnutí volební komise jsou okrskové komise povinny umožnit hlasování všem oprávněným voličům. Kyjevané podle místních médií o hlasování projevili nebývalý zájem. List Ukrajinska pravda napsal, že účast může dosáhnout až rekordní hranice 65 procent.

Volby v Kyjevě a okolí sleduje i senátor Štětina

Podle českého senátora Jaromíra Štětiny (TOP 09), který v Kyjevě a Kyjevské oblasti sleduje volby jako pozorovatel Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), je rozhodnutí volební komise rozumné. V Kyjevě čekali voliči v dlouhých frontách, nezřídka v nich stály i stovky lidí, řekl senátor v telefonickém rozhovoru ČTK.

V hlavním městě i na venkově podle Štětiny projevovali Ukrajinci o volby velký zájem. "Byla to demonstrace vůle, touhy mít nového prezidenta," řekl senátor. Na některé voliče se ovšem nedostalo, jiní absolvovali několik pokusů, než frontu k urnám "vystáli".

Volební okrsky byly podle českého pozorovatele možná nesprávně rozděleny, při organizaci voleb se nejspíš nečekal tak velký zájem. "K volbám přišlo hodně lidí a projevily se nedostatky," řekl Štětina. "Je to ale mnohem lepší, než kdyby byly volebním místnosti prázdné," dodal.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…