Langer, olomoucký hejtman, ale i policisté, které kdysi dosadil do funkcí. Ti všichni prý tvořili rozsáhlou klientelistickou síť

13.10.2015 22:55

Exministra Ivana Langera (ODS) zadržela policie. Přesné důvody nejsou zatím známy, ale roli v tom mohly sehrát solární elektrárna Ševětín, korupce a nepřiměřené kontakty některých politiků a podnikatelů s určitými policisty. V kauze kromě Langera figuruje prý i hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil (ČSSD). Policie může prověřovat i jisté dobře fungující „klientelistické s. r. o.“, kde měli policisté Langerovi dobře posloužit.

Langer, olomoucký hejtman, ale i policisté, které kdysi dosadil do funkcí. Ti všichni prý tvořili rozsáhlou klientelistickou síť
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Langer

Zásah dnešní protikorupční policie v úterních Událostech, komentářích České televize rozebírali ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) a pracovníci České televize Dalibor Bártek, Jiří Hynek a Martin Laštůvka.

Po desáté hodině večer jsou policisté stále v domě Ivana Langera v Olomouci, kam i s exministrem vnitra dorazili navečer. Otázkou je, co přesně policie hledá, ale podle Laštůvky dorazili policisté do Olomouce asi v deset dopoledne, a to i se státním zástupcem Pavlem Komárem z olomouckého státního zastupitelství. „V tuto chvíli jsou policisté u Ivana Langera v bytě už dvanáct hodin,“ uzavřel své vystoupení Laštůvka.

Ministr vnitra Chovanec byl v hodnocení kauzy poměrně opatrný. „Já bych počkal dva až tři dny a patřičné informace se veřejnost dozví... Já jsem se policejního prezidenta také ptal, jak je možné, že takto masivně unikají do médií informace, ale policejní prezident mě ujišťoval, že informace neunikají,“ konstatoval šéf resortu vnitra. Skutečné informace se prý dozvíme za dva až tři dny.

Pokud by se ukázalo, že mezi obviněnými bude i hejtman Rozbořil, měl by podle Chovance opustit svou funkci. Z úst ministra ovšem také zaznělo, že policie v této kauze sahá do vlastních řad, a je to dobře. Ukazuje se alespoň, že platí heslo „padni, komu padni“.

Ke kauze se vyjádřili i Bártek a Hynek, podle něhož sáhla policie poměrně vysoko. „Je tam i představitel GIBS,“ prozradil Hynek. Mínil tím Generální inspekci bezpečnostních sborů. „Podle toho, co víme, šlo o jakési klientelistické s. r. o.,“ doplnil. V tomto  „s. r. o.“ se kryli někteří podnikatelé, policisté a politici ve vyšetřování určitých obchodů. Podle Bárta jsou prověřováni policisté, kteří se na své posty údajně dostali za vydatné pomoci Ivana Langera, aby mu v budoucnu dobře posloužili. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…