Langšádlová z Topky bušila do Faltýnka: To je naprostý nesmysl!

15.03.2019 10:16

Obecně platí, že za konkrétní resort a jeho agendu ve vládě odpovídá příslušný ministr. Zdá se však, že v hnutí ANO to může být jinak. První místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek totiž v Poslanecké sněmovně prohlásil, že si sám vzal mandát k vyjednání lepších podmínek ve věci výběru mýta v ČR, ačkoli není ministrem dopravy. Poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová má za to, že Faltýnkův postup v této věci byl absolutně nepřijatelný.

Langšádlová z Topky bušila do Faltýnka: To je naprostý nesmysl!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Faltýnek

„Sám jsem si vzal tento mandát. Tento politický mandát. Nežádal jsem mandát od pana ministra. Ani jsem ho po něm nechtěl,“ uvedl Faltýnek s tím, že jako poslanec měl právo získat příslušné informace a pracovat s nimi, jak uzná za vhodné.

O těchto slovech rozmlouvaly v Událostech komentářích dvě Heleny. Poslankyně Helena Langšádlová (TOP 09) a bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO).

Válková poznamenala, že v jisté fázi řešení problémů je přípustné, když se do věci ten či onen poslanec vloží. „V určité fázi je naprosto přípustné a myslím si, že i standardní. A že by žádný politik nečinil jinak, když má možnost ušetřit. V jiné fázi, když už běží veřejná soutěž, když už to řízení běží, tak se vystavuji riziku, že zakázka bude zrušena,“ uvedla Válková.

Faltýnek se podle ní vždy zajímal o dopravu, takže jako poslankyně chápe, proč se ve výběru mýta angažoval. Ale členka ANO by prý chtěla vidět, jak to angažmá konkrétně vypadalo. „Ale já bych chtěla vědět obsah toho, o čem hovořil. A to v té jeho řeči nebylo,“ řekla.

Langšádlová byla podstatně ostřejší. „Tady zkrátka došlo k rozsáhlé policejní razii a evidentně se jedná o rozsáhlou chobotnici, která se týká i zástupců hnutí ANO,“ pravila Langšádlová. Faltýnek podle ní neodpověděl, proč jednal tak, jak jednal. A kdo všechno o jeho aktivitách věděl.

Nemluvě prý o tom, že pan Faltýnek sice v Poslanecké sněmovně hovořil o dojednání dodatků ke smlouvě s firmou Kapsch, které umožnily odstartovat veřejné výběrové řízení na provozovatele mýtného systému v ČR, ale policie ho údajně slyšela rozmlouvat o problematice mýta v závěru roku 2017, kdy už byly tyto dodatky uzavřeny.  Proto Langšádlová považuje Faltýnkovu argumentaci za nesmyslnou. „To je  samo o sobě naprostý nesmysl,“ uvedla doslova politička. K jednáním tedy docházelo už v okamžiku, kdy běžela soutěž na výběr provozovatele mýta.

Válková se však okamžitě ohradila. „Rozhodně odmítám takové formulace o korupci, podezření z korupce, velké razii a souvislost s nějakou korupcí. To už jsme tady měli a je to nuda,“ zaznělo z úst bývalé ministryně spravedlnosti.

Podobně ostrá slova podle ní zaznívala i v souvislosti se zásahem policie na Úřadu vlády ČR v roce 2013. Další tvrdá slova zaznívala v souvislosti s firmou Čapí hnízdo, kde Faltýnek nakonec nebyl obviněn.

Uznala, že ve věci mýta se Faltýnek choval riskantně. Premiér ale vůbec nemusel vědět o tom, že taková jednání probíhají. „On neví někdy o dost důležitých věcech, má toho tolik. A má pocit, že chce řadu věcí řešit sám a tím pádem mu mohou některé věci uniknout“.

Ke kauze se vyjádřil také mluvčí firmy Kapsch David Šimoník. „Já bych chtěl nejprve v úvodu říci, že za společnost Kapsch odmítáme jakékoli mediální a jiné spekulace o tom, že by jakýkoli zaměstnanec firmy Kapsch, včetně generálního ředitele, spáchal jakýkoli trestný čin,“ zdůraznil Šimoník.

Doplnil, že přesnou statistiku o tom, kolikrát se ředitel firmy Kapsch Karel Feix mohl vidět s panem Faltýnkem, si firma nevede. Generální ředitel se setkává s politiky i s novináři a vysvětluje postoj firmy ke kauze mýto.

„Jsme opět svědky mediální štvanice proti firmě Kapsch a proti generálnímu řediteli,“ pokračoval Šimoník s tím, že se média dostala k neveřejným dokumentům, které se neměly dostat na veřejnost. Generální ředitel společnosti Kapsch se k tomu nesmí vyjadřovat z obchodních i policejních důvodů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Toto není pokus o přepisování dějin...“ Oslavy osvobození. Bez ruské vlajky i hymny

10:13 „Toto není pokus o přepisování dějin...“ Oslavy osvobození. Bez ruské vlajky i hymny

Několik tisíc lidí se zúčastnilo pietního aktu a následného doprovodného programu v Muzeu na demarka…