Léčba pacienta bude v roce 2014 pro VZP o tisíc korun dražší

05.02.2014 12:33

Všeobecná zdravotní pojišťovna hodlá v letošním roce vydat více peněz. Podle odhadů má narůst platba na léčbu jednoho pojištěnce o 957 korun. Přidáno dostanou nemocnice, ale nebude naopak tolik peněz na léky na recept, napsal server iDnes.cz.

Léčba pacienta bude v roce 2014 pro VZP o tisíc korun dražší
Foto: Hans Štembera
Popisek: VZP

Ředitel VZP Zdeněk Kabátek prohlásil, že zdravotně pojistný plán počítá s navýšením nákladů v roce 2014 přes pět miliard korun. Pojišťovna tak letos přerozdělí kolem 148 miliard.

Většina nemocnic dostane přidáno. Nedostane se jen na 13 zdravotnických zařízení

VZP v minulém roce v průměru vydala na jednoho klienta 22 885 korun. Letos se tato částka zvýší na 23 842 korun.

Podle plánu pak 136 nemocnic dostane letos přidáno. Na druhou stranu na 13 zařízení zbude méně peněz než v roce 2013. VZP ovšem nebyla konkrétní.

Do léků a očkování půjde méně peněz. Snížily se ceny

Praktičtí lékaři zůstanou v otázce peněz na stejné úrovni. Pojišťovna se s nimi ale dohodla na bonusech na celoživotní vzdělávání. Přidáno dostanou zubaři, kterým VZP o deset procent navýší platbu za amalgamovou plombu.

V roce 2014 půjde méně peněz do léků na recept a na povinné očkování. „Došlo k poklesu cen u vakcín pro povinné očkování. V průměru tento pokles činí 8,6 procenta. Ceny se nám podařilo díky konkurenci na trhu nasmlouvat lépe," řekl serveru iDnes.cz náměstek ředitele VZP Petr Honěk.

VZP šetřila také na svém provozu

Zveřejněné informace vychází z pojistného plánu na letošní rok. VZP jej připravila v posledním čtvrtletí loňského roku. Nárůst tedy nepočítá s plány nové vlády, která chce poslat dvě miliardy nemocnicím, aby kompenzovala zrušení stokorunového poplatku za pobyt v nemocnici.

Pojišťovně se prý podařilo snížit náklady na zdravotnický materiál o 300 milionů, na léky o 400 milionů a snížila také náklady na svůj provoz v rozsahu 600 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…