Lichtenštejnský kníže, kterému jsme sebrali obří majetky: Vraťte mi to. Nebudete litovat

02.06.2014 8:41

Lichtenštejnský kníže Jan Adam II. si v rozhovoru pro dnešní MF Dnes posteskl, že mu bývalé Československo vyvlastnilo rodový majetek na základě Benešových dekretů bez náhrady. Tvrdí, že pro Českou republiku by představovalo nejlepší řešení, kdyby majetek Lichtenštejnů vrátila. Argumentuje tím, že by přinesli rodinné know-how a že by v naší zemi investovali.

Lichtenštejnský kníže, kterému jsme sebrali obří majetky: Vraťte mi to. Nebudete litovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotokoláž.

„Kdysi nám česká strana navrhla, že nám vrátí všechny zámky. To jsem ale odmítl. Věděl jsem, že je nutné mnoho investovat,“ říká lichtenštejnský kníže s tím, že pokud by jim ale byly navráceny majetky včetně pozemků, do zámků by investovali. „V Rakousku jsme nyní krásně opravili dva paláce. To by přineslo úlevu pro (myšleno český) rozpočet. Dokázali jsme, že jsme hospodářsky úspěšní,“ tvrdí Jan Adam II. Prozradil ale, že v současnosti s českým státem o možném navrácení bývalých majetků nevyjednává.

Kníže také vysvětloval, proč nacistické Německo v době druhé světové války maličké Lichtenštejnsko neobsadilo. Roli prý mohly hrát tři důvody. „Jeden zní, že Hitler byl údajně v naší galerii, když ještě ve Vídni studoval umění. Prý se tam inspiroval při malování svých obrazů,“ myslí si lichtenštejnský kníže. Druhým důvodem podle něj mohlo být to, že Lichtenštejnsko tehdy bylo poslední přežívající monarchií či stát z první říše, Svaté říše římské. Třetím důvodem mohlo být to, že knížectví nemělo žádnou armádu. „Kdyby Hitler se svou armádou obsadil malinkaté Lichtenštejnsko bez armády, tak by se mu smál tisk z celého světa,“ domnívá se kníže.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…