Lidé asi budou na prezidentské petici uvádět i číslo průkazu

05.03.2017 9:04

Podporovatelé nezávislých kandidátů na prezidenta zřejmě budou muset na nominační petici připsat ke jménu číslo občanského průkazu nebo cestovního pasu. Nadále jich bude muset být nejméně 50 000. Změnu přináší návrh volebních novel, které senátu doporučil schválit beze změn jeho ústavněprávní výbor. Horní komora o předloze rozhodne příští týden, píše ČTK.

Lidé asi budou na prezidentské petici uvádět i číslo průkazu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Brána na 1. nádvoří Pražského hradu

Úprava pravidel prezidentské volby má zabránit opakování sporů o platnost podpisů na nominačních peticích, které předcházely první přímé volbě před více než třemi roky. Ministerstvo vnitra kvůli zpochybněným podpisům odmítlo připustit některé z přihlášených adeptů do volebního klání.

Novela je podle ministerstva vedena snahou vyhovět požadavku Ústavního soudu, který doporučil minimalizovat riziko falšování podpisů na petici a zároveň upravit ověřování jejich pravosti.

Sněmovna z vládní předlohy odstranila ustanovení, podle něhož by mohli v obecních volbách hlasovat také občané ostatních zemí Unie, kteří mají v Česku jen přechodný pobyt. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) s tím nakonec souhlasil. Nevyloučil ale to, že toto právo se znovu stane předmětem soudního jednání jako po minulých komunálních volbách.

Senát také bude schvalovat novelu, která má v Česku umožnit vznik evropských politických stran a nadací. Norma vychází z unijního nařízení, zapojení takovýchto stran do voleb ale neřeší. Nebudou tedy moci v Česku kandidovat. Ústavněprávní výbor doporučil z novely vyjmout pasáž, která by umožnila transformaci nynějších českých politických stran na evropské.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…