Lidé se začali bát Erdogana, prozradila krajanka žijící v Turecku

24.07.2016 8:58

V Turecku, kde byl nedávno potlačen pokus o vojenský převrat, žijí i Češi. Sdružují se v komunitě, diskutují o tom, co se teď v zemi děje, a mají obavy z toho, co by mohlo přijít dál. Atmosféra v zemi se prý ale mění už dlouho. Zlom nastal v okamžiku, kdy se k moci dostal Recep Tayyip Erdogan se stranou AKP.

Lidé se začali bát Erdogana, prozradila krajanka žijící v Turecku
Foto: tccb.gov.tr
Popisek: Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

„Jak začala vláda AKP a Erdogana, tak jsem si všimla, že se Turci také začali bát mluvit proti němu. Začalo takové to zastrašování. Napadají se tu třeba i lidé za to, že pijí alkohol, to dřív také nebývalo,“ popisuje Českému rozhlasu změny ve společnosti Natálie Hajnovičová, která žije v Istanbulu už 16 let.  Když slyšela, jak v době pokusu o převrat přelétají nad hlavami obyvatel stíhačky F-16, zdálo se jí, že se blíží zemětřesení. Jako cizinka se v zemi necítí zcela bezpečně, uvažuje o návratu do srdce Evropy.

Další Češi žijící v Turecku však nejsou tak kritičtí. Martin Maryška, který žije čtyři roky v Istanbulu, má za to, že v ulicích města panuje klid a lidé žijí relativně svobodně. Je prý členem skupiny na sociální síti Facebook, kde se sdružují krajané žijící v zemi půlměsíce, a většina jich má za to, že se nic zase tak hrozného neděje. Maryška to připočítává tomu, že každý člověk je jinak citlivý k dění kolem sebe. Uznává ovšem také, že na ulicích je cítit nejistota, jak dlouho ještě klid vydrží.

Maryška také prozradil, že běžní Turci pokus o svržení Erdogana nepodporovali. Teď prý bohužel může dojít k tomu, že budou Turci útočit na cizince. Zatím prý nic takového nepocítil na vlastní kůži, ale v budoucnu nelze vzestup nesnášenlivosti vyloučit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…