Šimon Pánek z rádia ohromil národ: Integrace muslimů se v zásadě podařila

23.07.2016 21:02

Ředitel organizace Člověk v tísni Šimon Pánek byl hostem Interview Plus Českého rozhlasu. Znovu se vyjádřil k uprchlické krizi. Debata o tomto fenoménu se prý zklidnila a věcněji se debatuje o tom, co bude dál. I v této situaci však platí, že i k nám do České republiky nějací uprchlíci přijdou a my bychom si dopředu měli připravit plán jejich integrace. Integrace muslimů na Západě se podle Pánka v zásadě podařila.

Šimon Pánek z rádia ohromil národ: Integrace muslimů se v zásadě podařila
Foto: Hans Štembera
Popisek: Šimon Pánek

Ačkoli do České republiky mířilo jen velmi málo migrantů, i u nás byla diskuse o nich poměrně vyhrocená. Pánek ovšem po roce debat ocenil, že se situace zklidnila a to jak ve faktické, tak v rétorické rovině. Průlomem v tomto směru byla podle jeho názoru dohoda EU s Tureckem, která vedla k zastavení nekontrolovaného přílivu migrantů. V rétorické rovině je prý třeba ocenit, že vedené debaty jsou věcnější.

„To, co se objevuje častěji a častěji, byť to neplní přední stránky novin, ale je to důležité, je správná racionální debata o tom, jak s uprchlíky pracovat a jak je integrovat, co jim nabídnout, jak je začlenit do společnosti, jak jim nabídnout práci a jak je mít v zásadě pod kontrolou, pokud už tu budou. To, že tu nějací uprchlíci budou, byť jich bude v řádech méně než do většiny západoevropských států, to je v zásadě realita,“ konstatoval na úvod pořadu host.

Znovu také zopakoval, že uprchlíky potřebujeme jako novou pracovní sílu, bez nových pracovníků nedokáže jet české hospodářství na plné obrátky. To nemění nic na tom, že Evropa musí mít právo proud uprchlíků regulovat a také ho reguluje. Konečně došlo i na účinnější postup proti pašerákům, což uprchlickou vlnu také oslabilo. Řada uprchlíků by totiž vůbec nevyrazila do Evropy, kdyby je k tomu pašeráci nepřemlouvali.  

Celý záznam pořadu naleznete zde

Přesto však nemáme vyhráno. Svět není připraven na velké neočekávané události, jako jsou tajfuny, vlny sucha, ale třeba také vpád Ruska na Ukrajinu. „Obecně, svět není v dobré kondici v této chvíli. Schopnost multilaterálních dohod mezi velkými světovými hráči, a tam je potřeba kromě Evropy a Ameriky přičíst také Čínu, Rusko a do jisté míry i Indii a některé regionální mocnosti, na řešení konfliktů ve srovnání se situací před 10 lety dramaticky klesla,“ varoval Pánek. České republice vyčetl, že by mohla posílat více peněz na pomoc severnímu Iráku.

Islámský stát podle názoru hosta usiluje především o vražení klínu mezi muslimské menšiny v Evropě a mezi většinovou populaci. Ačkoli se radikálové snaží vzbudit v Evropanech strach z uprchlíků, my bychom neměli zapomínat na to, že za útokem v Nice stál pachatel, jenž rozhodně nebyl migrantem. Žil na Západě dlouhou dobu a byl integrován do společnosti. Islamisté se o to snaží, ale integrace muslimů se prý v křesťanském světě „v zásadě podařila“, případné útoky páchají osamělí jednotlivci.

V závěru rozhovoru si posteskl, že nám Evropská unie nabízí jen svou technickou stránku, která je sice nezbytná, ale pro lidi je nepřitažlivá. Vedle toho tu prý chybí politik, který by přišel k lidem a řekl by jim, že je vlastně skvělé, že tu máme svým způsobem spojené státy evropské a s plným nasazením by tuto myšlenku šířil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…