Lidé si připomenou výročí Palachovy oběti

16.01.2013 6:39

Lidé si dnes v Česku připomenou výročí tragické oběti Jana Palacha, který se před 44 lety upálil na protest proti komunistické normalizaci. Na místě Palachova činu se mimo jiné sejdou zástupci předlistopadové opozice, aby vydali prohlášení k současné situaci.

Lidé si připomenou výročí Palachovy oběti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před čtyřiačtyřiceti lety, 16. ledna 1969, se v centru Prahy upálil student Jan Palach

Pietní shromáždění pořádá Filozofická fakulta Univerzity Karlovy, kde Palach studoval. Představit chce také finální podobu multimediálního portálu o Palachovi a dalších "živých pochodních".

Palach se upálil 16. ledna 1969 na Václavském náměstí v Praze. Svým činem chtěl vyburcovat společnost, aby se nesmířila s vývojem po okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy. O tři dny později svým zraněním podlehl. Palachův pohřeb se stal jednou z posledních velkých akcí, při níž lidé dali najevo nesouhlas s realitou, která nastala po konci demokratizačního procesu, takzvaného pražského jara. Protikomunistické protesty, které se konaly na konci 80. let vždy v polovině ledna, pak získaly název Palachův týden.

Protikomunistické protesty byly naplánovány i na nynější týden, a to kvůli zastoupení KSČM ve vedení krajů po loňských regionálních volbách.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno, čtk

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

140 Kč za 16 piv v polském Lidlu. Česká „ochcávka“ Poláků

10:50 140 Kč za 16 piv v polském Lidlu. Česká „ochcávka“ Poláků

Český trh s pivem klesá, neboť pivo díky daňové změně podražilo. Češi tak opět míří do Polska. V pol…