Zasahoval proti Havlovi s Vondrou, dnes je z něj šarže. Máme důkaz

12.08.2012 14:18

EXKLUZIVNĚ Současný šéf pražské hospodářské kriminálky (OHK) Jiří Tauber a jeden z nejvlivnějších mužů policie v Praze se měl během tzv. Palachova týdne v lednu 1989 aktivně podílet na rozbíjení protikomunistických demonstrací v Praze. Jedním z těch, které tehdy Veřejná bezpečnost na příkaz StB zatkla a obžalovala, byli prezident Václav Havel nebo současný ministr obrany Alexandr Vondra.

Zasahoval proti Havlovi s Vondrou, dnes je z něj šarže. Máme důkaz
Foto: red
Popisek: Dokumenty z předlistopadu 1989, Ilustrační foto

Komunistickou minulost vysoce postaveného policisty, aspirujícího nedávno i na post hlavy velitele všech pražských neuniformovaných policistů, odhalily nově objevené materiály v archivech totalitní VB v Brně - Kanicích. Podobné podezření stálo před několik lety za odchodem Miroslava Borníka z křesla tehdejšího šéfa pražské policie. Jak totiž řekl  ParlamentnímListům.cz bývalý šéf Ústavu pro studium totalitních režimů a ředitel odboru archivu bezpečnostních složek MV Pavel Žáček, vždy je nutné důkladně zjistit, zda dotyčný nějak neporušil něčí lidská práva a určit míru jeho aktivity.

"To lze vyčíst například z personálního spisu, kam jsou zaznamenávány všechny odměny policisty s upřesněním, za co byly uděleny,“ uvedl Žáček. Podle něj je jisté, že působení lidí angažujících se v represivních složkách minulého režimu, kteří i nyní zastávají vysoká místa u policie, může na veřejnost působit negativně. „Vždy ale závisí na tom člověku, aby sám posoudil, zda jeho předchozí jednání a kroky nemohou dnes ohrozit dobré jméno policie a ministerstva vnitra,“ upozornil Žáček.

Sám Tauber po opakovaných žádostech o vyjádření e-mailem odpověděl, že žádné velitelské pravomoci v tomto období nevykonával, a tím pádem neměl pod sebou žádné podřízené. "Je mi z vás trochu smutno. Nevím, co a kde jste vyhrabal a upřímně řečeno, je mi to jedno, protože já mám ve vztahu ke zmiňovanému období naprosto čisté svědomí,“ uvedl Tauber redaktorovi ParlamentníchListů.cz. Jenže jak vyplývá z odhalených dokumentů, byl v té době nejméně vedoucím oddělení a jako jeden z osmi velitelů hospodářské kriminálky měl také po celou dobu protikomunistických demonstrací nařízenou stoprocentní pohotovost - na rozdíl od běžných, řadových kriminalistů.

Jak vyplývá z materiálů samotné komunistické bezpečnosti, jimiž naše redakce disponuje, při demonstracích v lednu 1989 byla nasazena mimo jiné i těžká technika a dokonce vodní děla. Desítky lidí policie zranila, včetně důchodců a invalidů, nebo je zatkla. Kriminální policie byla o Palachově týdnu, jak vyplývá z archivů VB, použita mimo jiné k zadržení a vyvážení zatčených demonstrantů desítky kilometrů za Prahu do lesů v okresech Příbram a Benešov. Zde byli příslušníci III. odboje i obyčejní demonstranti obráni o doklady, zbiti, obráni o boty a ponecháni v 20stupňových mrazech na pospas svému osudu.

To bylo protizákonné dokonce už ve své době, což konstatoval ještě v roce 1989 pořízený posudek expertů SNB. Navíc policejní zvůle demonstranty vzhledem k ročnímu období - půlka ledna - přímo ohrožovala na životě a zdraví.

Redakce požádala o komentář ministra obrany Alexandra Vondru (ODS). Zajímalo nás, co jako disident říká tomu, že v řadách policie dosud slouží takto vysoce postavený příslušník SNB, navíc jeden z vedoucích činovníků komunistických protivládních opatření během akcí připomínajících smrt Jana Palacha. "Bohužel, pan ministr je na dovolené v zahraničí, takže se k tomu nemůže vyjádřit,“ sdělil serveru ParlamentníListy.cz jeho mluvčí Jan Pejšek. 

Skauti jsou póvl, privilegované jsou jen policejní děti

Jak ale ParlamentníListy.cz navíc zjistily, i ve svém současném postavení strážce demokracie Tauber prokázal, že má k současnému státnímu zřízení více než vlažný vztah. Což může mimo jiné podle bezpečnostních expertů znamenat vážné bezpečností riziko vůči českému státu. Některé své podřízené, kteří se netajili svým odporem ke komunismu, různým způsobem šikanoval, nedával jim odměny nebo je bezdůvodně trestal tak, že museli - úspěšně - hledat pomoc u policejního prezídia. Kromě jiného také prý nezákonně bránil svým podřízeným v účasti na skautských táborech, přičemž skauti byli jednou ze složek společnosti, na kterou se komunisté a speciálně jejich „ozbrojená pěst“, Sbor národní bezpečnosti, zaměřovali vždy nejvíce.

"Ani jednou za celé roky mi nedal souhlas s účastí na skautském táboře, který jsem organizoval a vedl, ačkoliv podle služebního zákona byly pro uvolnění splněny všechny podmínky,“ řekl ParlamentnímListům.cz bývalý elitní vyšetřovatel a Tauberův podřízený Jaromír Kubec.

Podle něj mu Tauber vždy účast na táborech, které vedl, odmítl s tvrzením, že je málo lidí. "Zároveň mi ale řekl, že kdybych chtěl být vedoucím na táboře organizovaném policií, nebyl by s uvolněním žádný problém. Z toho logicky plyne, že nemá rád demokratický skauting. Nebo jsou pro něho děti policistů víc než děti obyčejných lidí,“ dodal Kubec s tím, že problémy s uvolňováním na skautské akce měli i jiní policisté - skauti. Na jiných policejních správách, např. Severočeské v Ústí nad Labem, která také trpí dlouhodobě podstavem, přitom podle našeho zjištění v té samé době policisty na skautské tábory bez problémů a v souladu se zákonem uvolňovali.

Podle 1. místostarosty Junáka Jiřího Navrátila je něco takového 22 let po pádu komunismu špatnou vizitkou pro policii a zároveň ukázkou politických názorů i praktických postojů, které v řadě jejích vysokých funkcionářů dodnes přetrvává.

"Všichni říkají, že je třeba nabídnout mládeži něco jiného než násilí v počítači a televizi. A kdo jiný by měl na tom mít větší zájem než policie? Ale praxe je jiná - když se konečně najde někdo, kdo ve svém volnu zadarmo s mládeží pracuje, sami tito policisté mu kladou překážky,“ řekl Právu Navrátil.

Podle Taubera pokyn nepouštět policisty na jiné tábory než policejní vzešel z vedení pražské policejní správy.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Blahuš

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…