Lidovci po Chovancovi také chtějí vysvětlit postup policie

19.04.2016 14:25

KDU-ČSL ve čtvrtek podpoří program schůze Sněmovny, na které má ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) vysvětlovat postup policie při březnové návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze. Po jednání poslaneckého klubu strany to dnes řekl novinářům jeho předseda Jiří Mihola. Mimořádná schůze se bude konat z podnětu opozičních TOP 09 a ODS. Klub ANO zatím postoj nezaujal, Chovanec ale prý věc vysvětlí i v případě, kdy program schválen nebude.

Lidovci po Chovancovi také chtějí vysvětlit postup policie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Milan Chovanec

Pravicoví poslanci tvrdí, že policisté během návštěvy bezdůvodně omezovali práva obyvatel. Chovancovo vysvětlení si chtějí vyslechnout i lidovci. "Na poslaneckém klubu se náš klub rozhodl, že program této mimořádné schůze podpoří," řekl novinářům Mihola.

Podle hnutí ANO je ale v podstatě jedno, zda bude program schválen. "Debata stejně proběhne od 11 hodin, na kdy je schůze svolána, do 14 hodin, kdy jsou interpelace. Ty dotazy zazní a ministr na ně bude odpovídat," uvedl předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek.

Policie na základě vnitřního šetření přiznala jen jednu chybu. Omluvila se kvůli postupu na pražské FAMU, kterou kvůli vyvěšení tibetské vlajky navštívili policisté. Policejní prezident Tomáš Tuhý se za jejich postup omluvil vedení školy a označil ho za "nevhodný a nadbytečný".

Jiné chyby, které by se týkaly incidentů mezi aktivisty a lidmi, kteří Si Ťin-pchinga vítali, nebo sundávání tibetských vlajek, šetření policie neodhalilo. Spor vyvolává hlavně uzavření Hradčanského náměstí, na něž se nedostali účastníci oznámeného shromáždění na podporu Tibetu. Policie opatření hájila, její kritici mluví o porušení ústavního shromažďovacího práva.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…